Jubileumi_betlehem_kiallitas

Jubileumi betlehemkiállítás

Ismét állnak a Hegyvidék utcáin a családok, óvodai és iskolai csapatok, baráti, munkahelyi, egyházi közösségek által az elmúlt hetekben készített betlehemek. Az újak mellett a régebben készült művekből is láthatunk egy válogatáskiállítást a Sirály sétányon abból az alkalomból, hogy az önkormányzat öt éve hirdette meg betlehemépítő pályázatát.

A Hegyvidéken az adventi készülődés szerves részévé vált a közös betlehemépítés – mondta el Fonti Krisztina az elmúlt évek betlehemeiből válogatott kiállítás megnyitóünnepségén. Az alpolgármester felidézte: az országban egyedülálló program öt évvel ezelőtt Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére indult el azzal a céllal, hogy a szomszédjainkkal, a közelben lakó ismerőseinkkel, barátainkkal, vagy akár kollégáinkkal együtt, a közösen végzett önkéntes munka örömét megtapasztalva, lakókörnyezetünket is megszépítve készülhessünk az ünnepre.
„A közös munka gazdagítja, elmélyíti az alkotásban részt vevő közösségek összetartozását. Ugyanakkor másoknak is örömet okoz azzal, hogy lépten-nyomon találkozhatnak a kerületben a szebbnél szebb betlehemekkel” – hangsúlyozta Fonti Krisztina.
Az elmúlt öt évben – az idei alkotásokat is beleszámítva – közel százötven betlehemet építettek az önkormányzati programhoz csatlakozó közösségek. A MOM Kulturális Központ előtti téren, a Sirály sétányon nyílt jubileumi kiállításon harminc művet fotókon, tizenötöt pedig "élőben" tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig – ez utóbbiak között van például a tavalyi nyertes, az Angyalszárny nevű, többgenerációs családi csapat alkotása, valamint az a „Művész-díjjal” jutalmazott meseszerű jászol is, amelyet két évvel ezelőtt a Farkasréti Mindenszentek Plébánia apaklubja épített Kő Boldizsár szobrászművész tervei alapján.
Az idén mintegy húsz betlehemet építettek a résztvevők. Az elmúlt napokban kihelyezett alkotások vízkeresztig díszítik a Hegyvidék utcáit, ezt követően, január 9-én ünnepséget rendeznek az építők számára, és ekkor adják át a díjakat – beszélt a folytatásról Solymoss-Gáspár Fruzsina, a program koordinátora. Abban, hogy hol láthatunk új betlehemeket, a www.hegyvidek.hu oldalon lévő térképes tájékoztató segít eligazodni.

sz.