Jubileumi_helytorteneti_konferencia

Jubileumi helytörténeti konferencia

Az idén negyven éve, hogy egy félszobányi helyiségben létrejött a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény. A jubileum alkalmából novemberben ünnepi konferenciát rendeztek a MOM Kulturális Központban.
Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria jelenlegi igazgatója bevezetőjében elmondta, hogy az 1973-ban pusztán lelkesedésből indított gyűjtemény az eltelt négy évtized alatt a legnagyobb programkínálattal rendelkező fővárosi helytörténeti intézménnyé nőtte ki magát. Rendezvényei között az előadásoktól a helytörténeti sétákon át a teljesítménytúrákig számos érdekesség megtalálható.
Az elhangzottakhoz kapcsolódva Pokorni Zoltán polgármester kiemelte, milyen kiváló szakmai szintet képvisel a gyűjtemény. Felhívta a figyelmet, mennyire fontos a gyerekek megszólítása, valamint a kerületben élők bevonása a helytörténeti munkába, hogy az emberek a múlt eseményei által is a magukénak érezhessék a Hegyvidéket.
Az ünnepi konferencia első előadásában a neves történész, Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet tudományos munkatársa az 1849-es budai ostrom eseményeit elevenítette fel. Beszélt Görgey Artúr parancsnokságának hegyvidéki helyszíneiről, a homályosan beazonosítható városmajori főhadiszállástól a Laszlovszky-majoron át az Óra-villáig. Élvezetesen, sok vetített képpel illusztrálva jelenítette meg a szabadságharc budai eseményeit, kitérve a hadtörténeti szempontból fontosabb részletekre is.
Balázs Attila a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény negyvenéves múltján kísérte végig a közönséget, egyaránt megemlítve a kezdeti munkásmozgalmi kiállításokat és a mai, igényes helytörténeti tárlatokat. A tizennégy előadót felsorakoztató rendezvényen sok egyéb téma is előkerült, így az ötvenes évek kitelepítéseiről Hantó Zsuzsa történész beszélt, míg a Tanácsköztársaság kerületi helyszíneit Bíró Aurél levéltáros mutatta be.
Helytörténeti kutatásainak eredményeit ismertette Alföldy Gábor, aki emellett az Ugocsa mozi történetét filmvetítéssel színesítette. Bánpataki Ádám, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa a kerület 1970 és 1989 közötti életéből villantott fel epizódokat, Mayer Rezső pedig a Kiss János altábornagy utcában található Breznay-bérpalota históriájáról tartott előadást.
Kratochwill Mimi művészettörténész a kerületben élt neves művészekről mesélt, míg Beöthy Mária építész a híres szecessziós épületeket és alkotóikat hozta közelebb. A programpalettát tarkította Bencze Zoltán régész, a Budapesti Történeti Múzeum osztályvezetőjének beszámolója a kerület középkori emlékeiről, Lengyel Zoltán ismertetője a kerületi cserkészet múltjáról, valamint Kisfalusi Gábor előadása a néhány évvel ezelőtt felállított MOM-os Íjazó szobor második világháborúig visszanyúló történetéről.
A konferencia felvillantotta a helytörténeti kutatások sokszínűségét, ily módon méltó emléket állított a jubiláló Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteménynek. Az önkormányzat tervei szerint az elhangzott előadások nyomtatásban is megjelennek majd a Hegyvidéki Históriák című könyvsorozatban.

BA