Megnyílt az új okmányiroda

Népszerű a kormányablak a Hegyvidék Központban

Október elején nyitotta meg kapuit a Hegyvidék Központban az ország első okmányirodai feladatokat is ellátó kormányablaka. Az eddigi tapasztalatokról az ügyfeleket kérdeztük.

A Széll Kálmán téri okmányiroda központi elhelyezkedésének köszönhetőn rendkívül nagy forgalmat bonyolít le. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ügyfelek nagy része a kerületen kívülről érkezik. Ezért kezdeményezte még tavasszal a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy a kerület egy másik pontján is legyen lehetőség okmányirodai ügyintézésre.
Az egyeztetések eredményre vezettek, októberben a Hegyvidék Központban átadták az ország első olyan integrált kormányablakát, amely okmányirodai feladatokat is ellát. Több mint kétszázféle ügytípus elintézésére van lehetőség, a személyi igazolvány, forgalmi engedély kiállításától kezdve az egyéni vállalkozás megkezdésének bejelentésén, illetve a családi pótlék és anyasági támogatás igénylésén, megszüntetésének kezdeményezésén keresztül a törzskönyv, vagy az új rendszámtábla kiadásáig.
Ezeken felül a XII. kerületi kormányablak munkatársai minden állami közigazgatási üggyel kapcsolatban is szakszerű tájékoztatást nyújtanak, valamint szükség szerint segítenek az ügyintézésben. Az iroda hétfőtől péntekig reggel 8-tól este 8-ig szolgálja ki a lakosságot.
A hosszú nyitva tartás előnyeit emelte ki Papp Ildikó, aki éppen lakcímbejelentését intézte az irodán. Mint elmondta, munkaideje miatt csak kora este tudja intézni a hivatalos ügyeit. A honlapszerkesztő nemrégiben költözött a Hegyvidékre, az új személyi igazolványát és a lakcímkártyáját most csináltatta meg a Hegyvidék Központban. „Mivel este hat óra után is nyitva tart a kormányablak, nem kellett elkéredzkednem a munkahelyemről, ráadásul az üzletközpontban a hétvégi bevásárlást is el tudtam intézni. Nem lakom messze, úgyhogy azt hiszem, ide fogok járni a jövőben is” – mondta.
Elvesztett jogosítványát pótolta Bors Erzsébet. A nyugdíjas egészségügyi alkalmazott lakhelyéről az Apor Vilmos térre jut el a leggyorsabban, eddig is naponta látogatta a környékbeli boltokat.
„Éppen a postára igyekeztem, amikor láttam a kormányablak hirdetését a szolgáltatóházban. Gyorsan bementem, mert elvesztettem a jogosítványomat, és szerettem volna tudni, milyen papírok kellenek az új kiváltásához. Egy kedves hölgy tájékoztatott a tudnivalókról, mindent felírt egy papírra. Ennek köszönhetem, hogy amikor visszajöttem, az összes szükséges dokumentum nálam volt, így tényleg rövid idő alatt végeztünk, és megkaptam az igazolást” – foglalta össze tapasztalatait Windisch Erzsébet, aki annak külön is örül, hogy az üzletközpont mélygarázsát az érkezéstől számított két órán keresztül ingyen használhatja, hiszen ennyi idő elég az ügyintézéshez.
Szintén a szakszerű kiszolgálást dicsérte az egyéni vállalkozását megszüntető Bazsó Péter, aki kiváló ötletnek tartja, hogy az üzletközpontban kapott helyet a kormányablak, hiszen a környéken élőknek most már nem kell elmenniük a Széll Kálmán térre, a másik irodába. „Már több alkalommal jártam itt, és nincs okom panaszra – osztotta meg tapasztalatait a Hegyvidék újsággal a nyugdíjas vendéglátós. – Hamar rám került a sor, és eddig minden esetben rendben mentek a dolgok.”

(m.)