Reutlingeni_bemutatkozas

Reutlingeni bemutatkozás

A Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep és a reutlingeni Volkhochschule művészeti tanszéke között 2010-ben létesült kapcsolat. A Volkhochschule a délnémet terület egyik legnagyobb közművelődési intézménye, amely széles körű egyéni és szakmai továbbképzés mellett ifjúsági művészeti iskolát, valamint akadémiai előkészítőt is fenntart. A docensek nagy része nemzetközileg ismert alkotóművész.
A művészeti tanszék és a művelődési és kulturális osztály vezetője, Thomas Becker művészettörténész november végén másodszor rendezte meg a Volkshochschule toronygalériájában a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep alkotásait bemutató kiállítást. A szervezési munkában jelentős szerepet játszott Lívia Scholz-Breznay, a Design+Kommunikations Akademie docense, aki a Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett.
Az idei alkotótáborba meghívott, Reutlingenben és a kisváros környékén élő művészek, Lívia B. Scholz, Mario Eiberger, Tanja Niederfeld és Edeltraud Willjung – a többi nemzetközi résztvevővel együtt – a nyári vendégeskedés során megismerkedtek a Hegyvidék művészeti és épített örökségével, az adott témához kapcsolódó helyi jellegzetességekkel. Élményeiket azután valamennyien a művésztelepen dolgozták fel.
Fonti Krisztina alpolgármester a németországi kiállítás megnyitóján összefoglalta a cserekapcsolat három évét, és méltatta a művésztelep idei témáját, a Hidakat, ami jól szimbolizálja a Hegyvidéki Önkormányzat kölcsönösségi elvén alapuló kulturális kötelékeit. Erre jó példa a nemrég létrejött hasonló kapcsolat Arad városával.
Breznay András festőművész, a Hegyvidék Nemzetközi Művésztelep vezetője rendhagyó tárlatvezetés keretében mutatta be az egyes alkotókat, műveiket, és azt is megosztotta a közönséggel, hogy a művészek miket meséltek képeikről a szántódi táborban. A már említetteken kívül a többi kiállító: Medveczky Ágnes, Biljana Bachvarova, Thuraya Al-Baqsami, Koncz-Münich Judit, Zsáki István, Füzes Gergely, Boda Melinda, Siska-Szabó Hajnalka, Breznay András, Pató Károly, Piller Attila és Gally A. Katalin.

Breznay András