Terepfutok_es_zarandokok_a_Normafarol

Terepfutók és zarándokok a Normafáról

Az elmúlt hetekben is folytatódtak az egyeztetések a Normafa tervezett megújításával kapcsolatban. Pokorni Zoltán polgármester december elején a Magyar Zarándokút Egyesület, valamint a Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség képviselőivel tekintette át a területtel kapcsolatos problémákat, valamint azok megoldási lehetőségeit.

A Normafa jelenlegi helyzetéről Rumi Imrével, a Magyar Zarándokút Egyesület elnökével folytatott megbeszélést Pokorni Zoltán polgármester december 4-én. Rumi Imre elmondta: szükség van a változtatásra, hiszen a mostani állapotok nem tarthatók fenn tovább. Fő problémaként említette, hogy túl sok az autó, a látogatók természetvédelmi területen, az erdőben parkolnak. A polgármester kiemelte, munkájuk során az egyik legfontosabb szempont, hogy csökkentsék a gépkocsiforgalmat.
Az elnök felvetette, jó lenne, ha a Normafa rendbetétele kapcsán megújulnának a turista- és zarándokjelzések, ennek érdekében a Magyar Természetjáró Szövetség az egyesület bevonásával már ki is dolgozta az egységes jelzésrendszert. Javasolta továbbá, hogy a zarándokút mentén úgynevezett mérföldköveket helyezzenek ki, ami megkönnyítheti a tájékozódást. Pihenőhelyekre, ivókutakra is szükség lenne, valamint útismertető táblákra, amelyeken be lehetne mutatni a zarándokutat, valamint a terület kulturális és természeti értékeit. A polgármester üdvözölte a javaslatokat, és ígéretet tett arra, hogy a tervezés során átgondolják, s lehetőség szerint beépítik a kéréseket, amennyiben azok megvalósítására a környezeti hatástanulmányok figyelembevételével is van mód.

*

A Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség képviselőivel december 12-én találkozott Pokorni Zoltán. A megbeszélésen Stepán Zsolt elnök több régóta fennálló problémát vetett fel: például azt, hogy az autók az erdőben, természetvédelmi területen parkolnak; hiányzik az alapvető kiszolgáló infrastruktúra (mellékhelyiségek, mosdók, zuhanyzók, öltözőhelyiség, csomagmegőrző stb.); a hegyikerékpárosok pedig a keskeny turistautakon közlekednek. A polgármester egyetértett azzal, hogy mindezeket mielőbb rendezni kell.
A szövetség képviselői szerint fontos lenne a turistautak, futóútvonalak karbantartása: a belógó gallyakat rendszeresen nyesni kellene, el kellene távolítani a kidőlt fatörzseket, a lehullott ágakat. A terepfutók szeretnék azt is, ha különböző terepútvonalakat jelölnének ki irányítótáblákkal, egységes jelrendszerrel, ami mutatja az úti célt, a szintkülönbséget és a nehézségi fokot. Szerintük a hegyikerékpárosok számára elkülönített pályát kellene kijelölni, sok esetben ugyanis, másokat veszélyeztetve, a sétálók, túrázók között száguldoznak a downhillesek. Pokorni Zoltán elmondta, az önkormányzat a következő hónapokban tovább egyeztet a Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetséggel arról, milyen terepfutó útvonalakat javasolnak kijelölni a Normafánál és környékén.
Stepán Zsolt hangsúlyozta, szívesen együttműködnének az önkormányzattal közös szervezésű sportesemények megvalósításában, amelyek népszerűsítenék a túrázás, futás, természetjárás fontosságát, hasznosságát, egészségjavító hatásait. Ingyenes hétvégi futóedzéseket tarthatnának a hegyvidékieknek tavasszal és ősszel, valamint futóversenyeket, futónapokat szervezhetnének a Normafánál, évente akár többször is. A szövetség elnöke megemlítette, hogy élvezik a Magyar Atlétikai Szövetség támogatását, ami segítségként szolgálhat a sportesemények megrendezésében.

sz.