Uj_konyvek_a_hegyvidek_epitett_oroksegerol1

Új könyvek a Hegyvidék épített örökségéről

A Hegyvidék épített öröksége címmel jelent meg két új kötet a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény gondozásában. Az első rész a lakóépületeket és a szállodákat, a második az óvodákat, az iskolákat, valamint a templomokat mutatja be.
A szerző, Rosch Gábor már számos helyen publikált a kerület építészettörténetével kapcsolatban, több mint húsz éve kutatja a Hegyvidék históriáját. Új művében szakavatottan végigvezet bennünket a XII. kerület meghatározó helyszínein, teszi mindezt úgy, hogy közben egy helytörténeti munkától elvárt módon történeti adalékokkal is bővíti tudásunkat.
Fonti Krisztina alpolgármester a könyvbemutatón azt emelte ki, mennyire fontos a lakóhelyünkhöz való kötődés, és ebben milyen nagy szerepet játszik a helytörténet, amely a múlt megismertetésével teszi szerethetőbbé az utcákat, tereket, épületeket. Rosch Gábor az ismeretterjesztés mellett feladatot is adott az olvasónak: fontos lenne, hogy a kerületet szerető lakosok felkerekedjenek, és meglátogassák a templomokat, megnézzék, hol tanulnak a diákok.
Vízy László építész, műemlék-felügyelő és Rosch Gábor közösen mesélték el a könyvek keletkezésének történetét, valamint apró érdekességekbe is beavatták a hallgatóságot. Beszéltek például arról, hogy a Barabás-villát nem egyszerűen felújították 2004-ben, hanem szinte teljesen újjáépítették.
A két könyv a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény negyvenéves fennállásának első saját kiadású kötetei. Az igényes kivitelben, színes oldalakkal megjelent kiadványok értékes ajándékok lehetnek akár karácsonyra is. Kaphatók a helytörténeti gyűjtemény Beethoven utca 1/b alatti épületében.Uj_konyvek_a_hegyvidek_epitett_oroksegerol2

B. A.