Csonttoro_a_kuzdosport-akademia_elen

„Csonttörő” a küzdősport-akadémia élén

A diák- és tömegsportot szolgáló létesítménnyel gazdagodott a XII. kerület. A Csaba utcai Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia szakmai munkáját a sportigazgatóként és vezetőedzőként tevékenykedő profi világbajnok ökölvívó, Nagy „Csonttörő” János, valamint Lacza Ádám Illés, a Magyar Kempo Szövetség elnöke irányítja.

Milyen célokat fogalmaztak meg a Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia létrehozásakor?

– A legfontosabb feladatunk, hogy új színt hozzunk a Hegyvidék és vele együtt egész Buda küzdősportéletébe – mondja Lacza Ádám Illés. – Ehhez kértük az önkormányzat segítségét, mi pedig vállaltuk, hogy délelőttönként a Hegyvidék SE ifjú sportolóival foglalkozunk, illetve a mindennapos testnevelés program keretében rendhagyó tornaórákra várjuk a kerületi iskolák diákjait. Esetükben átmozgató jellegű, az alapokat megtanító kedvcsináló programokban gondolkodunk, míg a komolyabb edzéseket a délutáni és az esti órákban tartjuk. Ezekre bárki jelentkezhet, a szabadidős elfoglaltságot keresők mellett a versenysport iránt érdeklődőket is szívesen látjuk.

Hányféle sportággal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Csaba utcai edzőteremben?

– Az alap az ökölvívás, a vezetőedzői feladatokat a klub elnökeként is dolgozó Nagy „Csonttörő” János látja el, segítője a ma is aktív profi öklöző, Régi Dániel. A bokszon kívül kempo-, kick-boksz-, kettlebell-, brazil jiu-jitsu-, thai boksz- és Rajcsányi Gergő vébé-ezüstérmes versenyző jóvoltából dzsúdóedzésekkel várjuk a sportolni vágyókat. Helyünk bőven van, a közel háromszáz négyzetméteres, a legmodernebb légtechnikával és eszközökkel felszerelt edzőközpontban párhuzamosan akár többféle edzést is tudunk tartani. További előnyt jelent, hogy innen mindössze néhány lépés a Városmajor, így a szabadtéri edzések szinte helyben megoldhatók.

– Úgy gondoltuk, érdemes olyan akadémiai rendszerű klubot létrehozni, amelyben többféle sportágat lehet kipróbálni – veszi át a szót Nagy „Csonttörő” János. – Ezen belül a boksz lenne a „zászlóshajó”, Budán ugyanis jelenleg nem létezik ökölvívó-egyesület. Pedig a boksz világszerte az egyik legnépszerűbb erősportág, mi, magyarok, rendkívül sikeresek vagyunk benne.

Hogyan épülnek fel az edzések?

– Ami az ökölvívást illeti, Régi Dániellel osztjuk meg az edzéseket, így külön tudunk dolgozni a gyerekekkel, a kezdőkkel és a versenyzőkkel, valamint azokkal, akik csak kedvtelésből, vagy éppen a társaság kedvéért jönnek. Hosszabb távon minél több sportágban szeretnénk versenyzőket nevelni, ennél is fontosabb azonban, hogy gyerekek százaival szerettessük meg a mozgást és a sportot.

Kiknek ajánlja az ökölvívást?

– Bátran kijelenthetem, hogy mindenkinek – persze az intenzitás és az egyéni célok tekintetében lehetnek különbségek. Az edzőteremben ugyanolyan jól érezheti magát az ötven év feletti hobbibokszoló és a sporttal éppen csak ismerkedő kisdiák. Tévhit, hogy az ökölvívás agresszívvé, verekedőssé teszi a gyerekeket, a boksz egyáltalán nem az erőfitogtatásról szól. Épp ellenkezőleg: egy összetartó közösség tagjaként fegyelemre, egészséges életvitelre nevel. A megszerzett testi erő és a koordinált mozgás ugyanakkor magabiztosságot ad, a megfelelő fellépés pedig az esetek többségében bőven elegendő ahhoz, hogy a fiatalok elkerüljék a veszélyhelyzeteket. Senkire nem akarjuk ráerőltetni a bokszot, ha úgy látjuk, hogy valakinek mondjuk a kempo „jobban áll”, akkor átirányítjuk. A mindennapos testnevelés programban éppen ezért csak ízelítőt adunk a különböző sportágakból, szabad testedzés keretében felvillantjuk a küzdősportok világát.

(M.)

 

A Hegyvidék Harcosai Küzdősport Akadémia a hét minden napján reggeltől estig várja az érdeklődőket a Csaba utca 7/a alatti edzőteremben. Információk: 06/20-333-5599. E-mail: info@hegyvidekharcosai.hu.