Fitt_es_vidam_hegyvideki_gyereksereg

Fitt és vidám hegyvidéki gyereksereg

Ismét vidám gyermekzsivaj töltötte be a Csörsz utcai MOM Sportcsarnokot. Nyolc óvoda és hét általános iskola összesen tizenkilenc csapata nevezett a XII. kerületi Szabadidősport Központ által rendezett ötödik Fitt leszel, ha itt leszel családi sorversenyre; az iskolák között ezúttal is az ELTE győzött.

Költségvetése 2,13 százalékával járul hozzá a helyi sportélet szervezéséhez a Hegyvidéki Önkormányzat. Az elért eredmények azt mutatják, hogy az országos összehasonlításban is kiugróan nagy összegű támogatás jó helyre kerül, hiszen a sportrendezvényeken, a többi között a rendkívül népszerű Előzd meg a fogaskerekűt! teljesítménytúra-, kerékpár- és futóversenyen, vagy éppen az Erzsébet-kilátót meghódító lépcsőfutáson évről évre mind többen vesznek részt.
Igaz a megállapítás az immár ötödik alkalommal meghirdetett Fitt leszel, ha itt leszel elnevezésű játékos sorversenyre is, amelynek a szokásoknak megfelelően a Csörsz utcai MOM Sportcsarnok (a korábbi Sportmax) adott otthont. Mint a szervező XII. kerületi Szabadidőspot Központ igazgatója, Rétai Gábor elmondta, a helyszín inspirációt adhat a gyerekeknek, mert megtapasztalhatják, milyen érzés egy igazi arénában, tömött lelátók előtt versenyezni.
„Olyan közösségépítő sporteseményt szerettünk volna meghonosítani a Hegyvidéken, amely összehozza a kerületi óvodásokat és az általános iskolák első négy évfolyamára járó kisdiákokat – tette hozzá a sportvezető. – Nyugodtan kijelenthetjük, hogy sikerrel jártunk, hiszen ebben az évben több mint kétszázan álltak rajtvonalhoz, a szülők és családtagok pedig megtöltötték a nézőteret.”
A sikerélmény fontosságát emelte ki a Normafa Óvoda csapatát erősítő kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kajakos, Vereckei Ákos. „Az óvodások számára különösen fontos, hogy minden körülmények között győztesek legyenek, ellenkező esetben ugyanis könnyen elvesztik a lelkesedésüket. Ezért hasznos a mostani verseny, hiszen itt mindenki bajnoknak érezheti magát” – hangsúlyozta a közelmúlt egyik legsikeresebb magyar kajakosa. Szerinte ugyanakkor szükség van a rendszerességre is, mert a sport csak így tudja kifejteni áldásos hatását. „A saját példámat felmutatva a gyermekeimet, Ákost és Lillát is arra nevelem, hogy a testedzés legyen a napirendjük része” – mondta Vereckei Ákos.
Hasonlóképpen vélekedik a Mackós-óvodásokkal együtt versenyző Pap Csaba is. Az Orbánhegyi úti RolliPolli szabadidőközpontot vezető egykori sikeres tornász úgy látja, minél kisebb korban kell megszerettetni a sportot, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő szülői minta.
„A kicsik alapvetően utánoznak: ha azt látják, hogy az édesanyjuk és édesapjuk rendszeresen végez valamilyen testedzést, akkor ők is ezt akarják csinálni. Legalább ennyire hasznosak a Fitt leszel, ha itt leszel és a hasonló versenyek, amelyeken együtt lehetnek a családtagok. Ezek az élmények alapvetően meghatározzák a gyermek sporthoz fűződő viszonyát” – húzta alá Pap Csaba.
Élményekben pedig nem volt hiány, az óvodásokat labdás ügyességi feladatok, valamint az elmaradhatatlan babzsákváltó és „nyuszi-hopp” várta, míg a nagyobbaknak különböző eszközökkel, rollerrel, ugrókötéllel és egy speciális rönkökön guruló kocsival kellett végigszáguldaniuk a váltakozó nehézségű akadálypályákon. Mindez nem okozott gondot a gyerekeknek, akik nagy kedvvel, egymást biztatva vetették magukat a küzdelembe.
Lelkesedésük nem maradt jutalom nélkül, az ünnepélyes eredményhirdetésen valamennyien apró ajándékokat és oklevelet kaptak, az óvodások pedig ráadásként emlékérmeket is hazavihettek. Külön rangsorolták az iskolákat: a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is az ELTE szerezte meg az első helyet, a Jókai és a Zugligeti iskolát megelőzve.
A díjakat átadó Sikota Krisztina szerint a rendezvény kiválóan szolgálta az egészséges életmód, a sportolás népszerűsítését. „A kisgyerekek imádnak mozogni, a mi feladatunk, hogy ennek teret adjunk. Ezért vezette be az önkormányzat az országban az elsők között a mindennapos testnevelést, és szervez rendszeresen családi sportprogramokat” – emlékeztetett a helyi oktatási és kulturális bizottság elnöke. Mindehhez a MOM Sportcsarnokot irányító Buranits Ildikó annyit tett hozzá, hogy a rendezvény sikerét látva a Hegyvidék az óvodás és kisiskolás kategóriában is bátran pályázhat a legsportosabb kerület kitüntető címre.

(-os)