Jo_helyre_kerult_a_Tamasi_adomanya

Jó helyre került a Tamási iskola adománya

Több mint félmillió forint gyűlt össze a hagyományos decemberi Luca-napi vásáron a Tamási Áron iskolában. A gyerekek által készített ajándéktárgyak és sütemények eladásából származó bevételt a Vakok Batthyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvodája, Iskolája javára ajánlották fel.

Minden évben egy rászorulókat segítő intézmény, kórház vagy civilszervezet kapja meg a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium Luca-napi kézműves vásárának bevételét. Az utóbbi években a többi között a Pető Intézet óvodáját, a Madarász utcai Gyermekkórház onkológiai osztályát, míg tavaly a Rege úti csecsemőotthont támogatták ily módon. A saját készítésű ajándékok és különböző karácsonyi finomságok eladásából származó mintegy 550 ezer forintot idén a szintén hegyvidéki Vakok Batthyány László Gyermekotthon Római Katolikus Óvodája, Iskolája rendelkezésére bocsátotta a Tamási.
Az adomány átadásakor az egyházi fenntartású intézményt vezető Anna nővér arra emlékeztetett, hogy mindig jókor jön a segítség, hiszen jelenleg is hatvanöt sérült és halmozottan sérült gyermeket és fiatalt gondoznak. Mint a XII. kerület díszpolgára elmondta, a több mint félmillió forintot a taneszközök fejlesztésére fordítják majd.
„Alsó tagozaton az írás és olvasás tanításához, míg a felsős évfolyamokon a technikaórákon alkalmazunk speciális módszereket, egyebek közt a szövéssel és a korongozással is megismertetjük a diákokat. A minél hatékonyabb oktatáshoz különleges eszközökre is szükség van, a Tamási Áron iskola adományából ezeknek a számát növelhetjük” – mondta Anna nővér. A két intézmény kapcsolata egyébként nem új keletű, hiszen a Tamási diákjai évek óta végeznek szociális munkát az otthonban.
„Megható látni, hogy a fiatalok milyen gyorsan megtalálják a közös hangot többszörösen sérült társaikkal. Egyikük, egy kamasz fiú a nálunk töltött hét után azt mondta: most már tudja, miért kell hálásnak lennie a sorsnak, és rájött, hogy a rászorulóknak nem sajnálatra, hanem segítő kézre és elfogadásra van szükségük” – folytatta az otthon vezetője, aki egy jó hírről is beszámolt.
Remény mutatkozik ugyanis arra, hogy az intézmény egy többszintes lakó- és műhelyrésszel gazdagodik. Az A4 Stúdió felajánlásának köszönhetően már elkészültek az előzetes tervek – a munkát a tervezőcég ingyen vállalta –, az engedélyeztetési eljárás pedig jelenleg is folyamatban van. Az elképzelések szerint a védett munkahelyeknek otthont adó új épületrészben harminc 18 év feletti fiatal elhelyezésére nyílik majd lehetőség.

mm.