Működési támogatás az ELTE-nek

Idei első ülésén rendeletet alkotott az önkormányzati képviselő-testület a településképi véleményezési eljárásról, és jóváhagyta, hogy még ebben a tanévben egyszeri, 50 millió forintos támogatásban részesülhessen az ELTE gyakorlóiskolája. Arra is javaslatot tett, hogy a kerület uniós forrásokat igényeljen három intézményépület energetikai korszerűsítéséhez.

Jelentősen megváltoztak a településrendezéssel, az építéssel, az épített örökség védelmével, a feladatmegosztásokkal kapcsolatos törvényi szabályozások, ezért – az új jogszabályi lehetőségekhez igazodva – a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén rendeleteket alkotott a településképi véleményezési eljárásról, valamint a partneri egyeztetés szabályairól.
A testület szándéknyilatkozatot fogadott el arról, hogy igénybe kívánja venni az önkormányzati adósságállomány állam általi átvállalásának lehetőségét. Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy az állam várhatóan a kerület adósságának 40%-át vállalja magára. Hangsúlyozta: nagy szükség van az adósságkonszolidációra, hiszen a feladatátcsoportosítások miatt jelentős mértékben csökkentek az állami normatívák.
A képviselők jóváhagyták azt a megállapodástervezetet, amely alapján az önkormányzat 2032 júliusáig ingyenes használatba adná az ELTE-nek a Beethoven utca 3. alatt található, „C” jelű iskolaépületet, emellett ez év július 31-ig egyszeri, vissza nem térítendő, 50 millió forintos működési támogatást biztosítana az egyetemnek a gyakorlóiskola fenntartásához. Mivel az ELTE jelezte, hogy a következő tanévtől már csak az általános iskolai képzést tudja finanszírozni, a középiskolait viszont nem, ezért a „B” épületet a tanév végén visszaadná az önkormányzatnak. Az ELTE és a tankerület között tárgyalások zajlanak arról, hogy öt középiskolai osztályt egyben vegyen át az Arany János iskola – tájékoztatta a jelenlévőket Fonti Krisztina alpolgármester.
Döntés született arról, hogy a Csörsz utcai sportcsarnok üzemeltetésére az önkormányzat egy új, saját céget alapítson Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. néven, a korábbi bérlő, a Sportmax Kft. bérleti jogviszonya ugyanis megszűnt, a tavaly kiírt üzemeltetési pályázatok pedig nem vezettek eredményre. A képviselők ahhoz is hozzájárultak, hogy az önkormányzat pályázzon a Zugligeti Bölcsőde és Óvoda, a Tamási iskola, valamint a Városmajor utcai szabadidőközpont épületének energetikai fejlesztésére. Amennyiben támogatást nyernének a pályázatokkal, a három beruházás közel 319 millió forintos összköltségének 85%-át, több mint 270 millió forintot uniós forrásból lehetne fedezni.
A testületi ülés végén Vincze Géza képviselő (MSZP) a Széll Kálmán téren nyílt, január 1-je óta a járási hivatal által fenntartott új okmányirodában tapasztalható zsúfoltságot tette szóvá, illetve azt is kifogásolta, hogy az irodához közel szinte lehetetlen autóval megállni. Martinez Gábor (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy vasárnap délelőttönként a TF uszodájában nem lehet használni a szaunát – épp abban az időszakban, amikor az önkormányzat támogatásával ingyenes úszáslehetőséget biztosítanak a kerületieknek.
Az új okmányiroda zsúfoltsága Pokorni Zoltán szerint azzal magyarázható, hogy „túl jó helyen van”, sok budai lakosnak esik útba. A mozgássérülteknek az okmányirodával szemközt jelöltek ki parkolóhelyet, másoknak pedig az Ignotus utcában biztosítottak várakozási lehetőséget. A TF-uszodával kapcsolatos panaszra reagálva a polgármester ígéretet tett: kérni fogják az intézménytől, hogy az ingyenes úszásra érkezők is használhassák a szaunát.

z.