A_nyugati_es_a_keleti_orvoslas_talalkozasa

A nyugati és a keleti orvoslás találkozása

A testi-lelki jólét hosszú távú fenntartásának elérésében segíthet a nyugati és a keleti orvoslás összeolvadása: a selfness. A prevencióra, az oktatásra és a terápiára épülő folyamattal megtalálhatjuk a magasabb életminőséghez vezető utat.

Számtalan fogadalom született már a holnapokról, a jövőről, egészségünk, életünk jobbá tételéről. Ám az elhatározás sokszor csak ideig-óráig tart.
Az egyetlen megoldás az életmódváltásban rejlik, ami – ahogy a nevében is benne van – egy életre szól. Ebben nyújthat segítséget a nyugati és a keleti orvoslás találkozása, a selfness. „A legtöbben azt gondolják, ha nem fáj semmijük, akkor egészségesek. Az egészség azonban a fizikai tüneteknél sokkal több, a testi, lelki, szociális tényezők dinamikus egyensúlyi állapota” – vallja dr. Takács Ildikó, a Budai Egészségközpont Selfness Programjának vezetője, aki a programot egy testi-lelki utazáshoz hasonlította. A selfness olyan folyamat, amelynek során megismerhetjük és felfedezhetjük önmagunkat, hogy egészségessé, kiegyensúlyozottá, aktívabbá, életvidámabbá váljunk, és elérjünk egy magasabb életminőséget.
A Budai Egészségközpont az első olyan egészségügyi szolgáltató, amely a hagyományos kínálatát alternatív megoldásokkal bővítette. Selfness-programjuk három alappillérre épül: a prevencióra, az oktatásra és a megelőzésre.
A folyamat első részében a nyugati diagnosztika protokollja szerint egy teljes és mindenre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatot, kardiológiai diagnosztikát és izomstátusz-meghatározást készítenek. Ezután – a szűrés eredményétől függően – egyénre szabott életmód-tanácsadás következik. Itt kerül képbe az oktatás, mivel a páciensek egész napos workshopokon vehetnek részt, amelyeken, túl azon, hogy előadásokat hallgatnak, különböző mozgásgyakorlatokkal és stresszkezelési technikákkal ismerkednek meg.
A selfness harmadik pillérében találkozik a kelet a nyugattal. Itt különböző masszázsformákkal, Moxa-terápiával (az akupunktúrás pontok felett növényi rudacskákat égetnek) és köpölyözéssel (kis üvegharangok segítségével a kritikus területeken fokozzák a vérbőséget) kezelik a pácienseket. A három hónapos mentorprogram ideje alatt megtalálhatjuk a helyes életmódhoz vezető utat és elsajátíthatjuk annak titkait. Egy próbát megér.

B. Mimi