A_polgari_ertekek_szalonja1

A polgári értékek szalonja

Lassan másfél éve annak, hogy megnyitotta kapuját a Hegyvidéki Gondozási Központ Kulturális Szalonja, amely folyamatosan bővülő kínálatával, mindig új ötletekkel várja vendégeit. A szalon életéről, röpke, mégis tartalmas múltjáról és terveiről Menyhárt Évával, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Rendkívül gazdag a kínálat a kerület számos intézményében, mégis a kezdetektől sokan járnak a Kulturális Szalon rendezvényeire. Van ennek valami titka?

– Így igaz, bőven van miből válogatni, ezért mi igyekeztünk olyan programot összeállítani, amiben egyediek lehetünk. A kerület hagyományosan a polgári réteg letelepedési helye. Sok idős ember él itt egyedül, többségében nők. Számukra kínálunk olyan szolgáltatásokat, kapcsolatépítő, közösségteremtő, kulturális és más programokat, hogy idős napjaikban is teljes értékű életet élhessenek, elkerülve az elmagányosodás, a mentális leépülés érzését. A polgármester úrral többször beszélgettünk arról, milyen jó lenne, ha igazi klub, valódi közösségi tér jöhetne létre értékekre fogékony emberek számára.

Úgy tűnik, sikerült is megtalálni a célközönséget.

– Igen, szinte a várakozáson felül, és ezt nagyon jó látni. Valóban létrehoztunk egy közösségi teret, ahol a szalonlátogatók kellemesen eltölthetik a szabad idejüket egy tea mellett, eszmét cserélhetnek, ismerkedhetnek, barátkozhatnak. Sokak számára második otthonná vált intézményünk, nemcsak egy-egy előadásra, kiállításmegnyitóra, szórakoztató programra, foglalkozásra jönnek el, hanem barátságok kötődnek, segítjük, meghallgatjuk a másikat – hiszen odafigyelésre időtől, kortól függetlenül mindnyájunknak szüksége van.

Netán még szerelmek is szövődnek?

– Bizony, van egy párunk, itt találtak egymásra, a szerelmük azóta is tart! A barátságok száma pedig szinte felsorolhatatlan, sokan a rendezvényeinktől függetlenül is már közös programokat, kirándulásokat szerveznek.

Pedig a rendezvényeket is érdemes látogatni.

– Örülök, hogy mindketten így gondoljuk! A Kulturális Szalon helyet ad tudományos előadásoknak, közéleti beszélgetéseknek, zenei, irodalmi esteknek, kiállításoknak, egészségvédő, egészségmegőrző kluboknak, torna-, tánc- és egyéb mozgásformát alkalmazó foglalkozásoknak, úti élménybeszámoló előadásoknak, valamint olyan szórakozási és időtöltési lehetőségeket kínál, mint a kártyajátékok, drámajáték, kézműves, varró- és kézimunkakör, bélyeggyűjtő kör, közös dal- és tánctanulás.

Melyek a legnépszerűbbek?

– Ezt nehéz megmondani, mert otthonra lelt nálunk számos olyan klub, kör, egyesület, amelynek tagjai rendszeresen találkoznak, hétről hétre értékes órákat töltenek együtt. Talán kiemelhetném a Szupernagyi népdalkört, a Hegyvidéki Családépítő Klubot, a Budai Lisztérzékenyek klubját, a MOM-nyugdíjasok körét – beszélgetésünk idején épp' ők népesítik be a házat –, a Hegyvidéki Bélyeggyűjtőket, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének hegyvidéki csoportját, a Kíváncsiskodók klubját, a Baba-mama angol klubot – de a felsorolás természetesen korántsem teljes.

Tudományos igénnyel indult ősszel a Szalon Egyetem. Mik a tapasztalatok?

– Már nagyon sokan jelezték: várják a jövő tanévi folytatást! A sikere talán abban keresendő, hogy a hegyvidéki nyugdíjasoknak olyan tudományos és ismeretterjesztő előadásokat, szakmai kirándulásokat, sétákat kínál, amelyeken a résztvevők újra egyetemi hallgatókká válva, értékes tudással gazdagodva, az egyetemi tanév végén Szalon-diplomával a kézben ünnepelhetik a Szalon Egyetem sikeres elvégzését. Egyebek között fizikai, hittudományi, irodalmi, történelmi, orvosi, természetgyógyászati, pszichológiai, politikatudományi, lelki egészségtannal, festészettel kapcsolatos előadások szerepelnek az órarendben.

Ha már a folytatás igénye szóba került: fér-e még új szín a palettára?

– Ha akarjuk, igen. Mi pedig nagyon szeretnénk, ezért az új év, az eddigiek mellett, új programokat is jelent. Idén kezdtük a numerológiai, az üvegfestő tanfolyamot, a népek táncai foglalkozásokat és az irodatornát az ülő munkát végzők számára.

Jól látom, hogy csupa olyan programot, ami a szervezőket is érdekli?

– Mindenképpen. Talán ezért is élvezem annyira ezt a munkát!

A. I.

Menyhárt Éva szülővárosában, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán magyar–orosz szakos középiskolai tanárként végzett, majd posztgraduális képzés keretében mentálhigiéné szakon szerzett másoddiplomát. Tanított gimnáziumban és általános iskolában, majd egy pedagógusoknak szóló magazin főszerkesztőjeként és gyermeklapok szerkesztőjeként dolgozott. Jelenleg a hegyvidéki 5. számú választókörzet egyéni képviselője, az önkormányzat családvédelmi és szociális, valamint tulajdonosi és városfejlesztési bizottságának munkájában vesz részt.A_polgari_ertekek_szalonja2