Svab_fankot_kinaltak_a_megujult_tankonyhan

Sváb fánkot kínáltak a megújult tankonyhában

Két évvel ezelőtt adták át a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola alagsorában a sváb tankonyhát, ahol a gyerekek tradicionális nemzetiségi ételek elkészítését sajátíthatják el képzett pedagógusok segítségével. A helyiséget sikerült barátságossá tenni néhány rusztikus bútorral, valamint a szülők által felajánlott antik konyhai eszközökkel – például a faszenes vasalóval, a tekerős kávédarálóval, valamint a gyerekek kedvencével, a mókus formájú diótörővel –, és az elmúlt hetekben újabb fejlesztés történt, aminek köszönhetően még inkább komfortossá vált.
Elkészült egy új, hosszú konyhapult beépített munkaasztalokkal, illetve egy nagyméretű mosogatóval, az újabb polcokra pedig további szép, régi konyhai tárgyak kerültek, amelyek többségét a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény kölcsönözte az iskolának. Ezek között akadnak igazi kuriózumok is: ilyen az a túlméretezett teaszűrőnek tűnő eszköz is, amely egykoron a Schneeball, azaz „hólabda” nevet viselő fánkféleség elkészítéséhez nyújtott segítséget egy sváb családnál.
A megújult tankonyha átadásának alkalmából az iskola kis ünnepséget szervezett. A nemzetiségi osztályokba járó diákok a sütéssel-főzéssel kapcsolatos német nyelvű énekeket, verseket adtak elő, majd az Istenhegyi Szent László Plébániáról érkező Kocsis István atya szentelte fel a helyet. Meghívott vendégként a budakeszi, a budaörsi, valamint a fővárosi német önkormányzat több képviselője is részt vett az eseményen.
A konyhaavató ünnepségről természetesen a kóstolnivalók sem hiányoztak. Az egyik szülő, a farsangi hagyományokat felelevenítve, egy nagy kosárnyi Zimtkrapfennal, hengeres formájú fahéjas fánkkal lepte meg a megjelenteket, ami a Scheeballhoz hasonlóan igazi sváb kulináris különlegesség.

(zs)