Szazotvenot_szenzacios_esztendo1

Százötvenöt szenzációs esztendő

„155 év a napóra alatt” címmel nyílt kiállítás a svábhegyi Jókai iskola alsó és felső tagozatos diákjainak alkotásaiból a Jókai Klubban. A tanulók ezzel a tárlattal tisztelegnek intézményük dicső múltja előtt.

„Istenhegy, a természet ezen gyönyörű panorámája történetének folyamában a fönnemlített napon új korszakba lépett. [...] Az iskola fölszentelését főtiszt. Barton úr által tábori sátor alatt mondott mise előzte meg, ezután népszerű beszéd következett, mely az iskola valódi czélját fejtegette, mely kötelezettségeinek buzgó teljesítése által lesz elérhető – így adta hírül a svábhegyi Jókai iskola megalapítását a Budapesti Hírlap 1858-ban. Százötvenöt esztendő elteltével, a jeles dátumra emlékezve, az intézmény jelenlegi alsó és felső tagozatos diákjai kiállítást rendeztek a Jókai Klubban.
„Az embert csak a szeretet nevelheti életre – idézte a megnyitón Eötvös József szavait Hellnerné Nádor Ildikó, a Jókai iskola igazgatónője. – Százötvenöt év borzasztóan hosszú idő. Meggyőződésem, nem véletlen, hogy még mindig itt áll az Istenhegyen az iskola. Ez az összetartozás és a komoly szeretet eredménye.” Az összetartozást példázta a tárlat létrejötte is, ami a két főszervező, Szalma Ágnes rajztanárnő és Koppán Szilvia munkájának köszönhető.
A gyerekek alkotásainak „múzsája” az iskolájuk volt: a patinás épület rajzokban, míg annak évfordulója kartonból kreált tortaszeletek képében jelent meg. A 155-ös szám mindegyik műben központi szerepet kapott.Szazotvenot_szenzacios_esztendo2
A „papír-finomság” elkészítése azonban egyáltalán nem bizonyult egyszerű feladatnak. „A legnehezebb a torta kiszínezése volt! Rajzot is készítettem, az könnyebben ment – mutatott színpompás alkotására a negyedik osztályos Kornis Anna. – Az a legfontosabb, hogy mások is megismerjék az iskolámat, amelyet én nagyon szeretek!”
Az eseményt a kiállításról szóló kérdőív tette interaktívvá. A nagy sürgés-forgásban egy némileg kétségbeesett alsós diák Koppán Szilviától kért segítséget, ugyanis nem teljesen értette az egyik kérdésben szereplő kifejezést. „Mit jelent a szenzáció?” – érdeklődött a fiú. A tanárnő mosolyogva felvilágosította, hogy amire ő gondol, az nem szenzáció, hanem szecesszió. Mindenesetre ha a svábhegyi Jókai iskola százötvenöt éves múltjára gondolunk, akkor valóban a szenzáció a legtalálóbb jelző.

B. M.

A „155 év a napóra alatt” című kiállítás február 23-ig tart nyitva. Cím: Jókai Klub, XII., Hollós út 5.