Ujraertelmezett_muveszettortenet

Újraértelmezett művészettörténet

A digitális festészet egyre elterjedtebb a kortárs képzőművészetben. A technikai eljárás mellett a képek egyediségét adja az is, hogy az egyetemes művészettörténet ismert alkotóinak műveit, motívumait, figuráit használja fel, jeleníti meg a legkorszerűbb eszközökkel és üzenettel. Ezzel és a digitális technika segítségével Ázbej Kristóf egy új formanyelv alapjait teremtette meg: megalapította a fuzionizmus nemzetközi irányzatát – mondta a hegyvidéki alkotóról Sárkány Győző grafikusművész a Hegyvidék Galéria új kiállításának megnyitóján.
A fuzionizmus a fúziós dzsessz és a fúziós konyha után kapta a nevét. „Ázbej Kristóf újraértelmezi a művészettörténetet, művei által a múltból térünk vissza a jelenbe” – fogalmazott Sárkány Győző.
Az örmény gyökerű Ázbej Kristóf családja már a harmincas években a kerületben élt – említette köszöntőjében Fonti Krisztina alpolgármester. Ennek ellenére a mostani a művész első önálló kiállítása a Hegyvidéken, igaz, tavaly már szerepelt az önkormányzat által Lendván megrendezett Hegyvidéki távlatok című csoportos tárlaton.

J. E. 

A Fuzionista tanulmányok című válogatást február 28-ig tekintheti meg a közönség. Cím: Hegyvidék Galéria, XII., Városmajor utca 16.