Zsakszamra_erkeztek_az_adomanyok_a_hajlektalanoknak

Zsákszámra érkeztek az adományok a hegyvidéki hajléktalanoknak

Sokan megmozdultak a az önkormányzat jótékonysági felhívására: ötvenhárom zsáknyi adomány érkezett a hegyvidéki hajléktalanok megsegítésére. A nagylelkű felajánlásokat Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át a rászorulóknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Feszty Árpád utcai melegedőjében.

Összesen ötvenhárom zsáknyi adományt ajánlottak fel a hegyvidékiek, valamint a XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai a környéken élő hajléktalanok javára az önkormányzat felhívása nyomán. Jó állapotban lévő, tiszta, meleg ruhákat, kabátokat, cipőket, takarókat, valamint tartós élelmiszert vittek az adakozókedvűek a polgármesteri hivatalba, ahonnan aztán a hajléktalanok számára nélkülözhetetlen holmik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Déli pályaudvar melletti hajléktalanellátó intézményébe kerültek.
Valaki sapkákat hozott, amelyeket maga kötött otthon. Egy kilencvenéves hölgy pedig házi lekvárokat ajánlott fel – illusztrálta a kerület polgármestere az adakozók nagylelkűségét. Pokorni Zoltán az adományátadáson arról is beszélt, hogy az önkormányzat rendszeresen szervez karitatív gyűjtőakciókat, ám a hosszú távú cél az, hogy valódi fordulat történjék a nehéz sorsú, utcán élő emberek életében. Ennek érdekében egy rehabilitációs programot indítottak a szeretetszolgálattal együttműködve, amelynek keretében lakhatást és jövedelemszerzési lehetőséget igyekeznek biztosítani tizenkét hajléktalan számára, illetve olyan egyéb, egyénre szabott segítséget nyújtanak részükre, ami hozzájárulhat társadalmi kapcsolataik újjáépítéséhez.
„Szerencsés helyzetben vagyunk a Hegyvidéken, mert kiválóan tudunk együttműködni az önkormányzattal a hajléktalangondozás terén” – jelentette ki Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális vezetője. Felidézte, hogy tavaly takarógyűjtési akció megszervezésével sietett segítségükre a kerület, az ősszel pedig elindult a polgármester által is említett, Budapesten egyedülálló rehabilitációs program.
A szolgálat munkáját a XII. kerületi rendőrkapitányság is támogatja a mindennapokban. „Nekünk is figyelnünk kell a hajléktalanokra, hideg időben takarókkal, meleg teával segítjük őket” – árulta el a kapitányság vezetője. Hoffmann Kornél hangsúlyozta, szívesen csatlakoztak az önkormányzat idei gyűjtőakciójához, kollégáival együtt néhány nap leforgása alatt többzsáknyi meleg ruhát és cipőt gyűjtöttek össze.
A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint még nagyjából két hétig tart a hideg, aztán melegebbre fordul az időjárás – kezdte egy mindenki számára jó hírrel Váczi János. Az alpolgármester megemlítette, hogy január elején a Feszty Árpád utcai ellátóhely szomszédságában, a Déli pályaudvar előtti kerengőnél a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával osztottak ételt a rászorulóknak. Az akció fő szervezőjével, Árpa Attilával közösen jövőre szeretnék megismételni az adománygyűjtéssel egybekötött jótékonysági programot.
Az adományátadás idején a szállóban melegedő, csendes, főként férfiakból álló társaság kissé meglepetten fogadta az önkormányzati küldöttséget, illetve azt a nagy halom zsákot, amely tele volt a felajánlott ruhaneműkkel és élelmiszerekkel. Sokan valószínűleg el se hitték, hogy mindez nem csupán „valahonnan jutott” nekik, hanem kifejezetten a számukra gyűjtötték a Hegyvidék lakói.

z.