Jégbontóból Kikeletbe

A meteorológusok télutónak, vagy tavaszelőnek nevezik a februárból márciusba forduló heteket. Régi magyar naptárakban ez az időszak a böjtelő, mivel a húsvét előtti böjti időszak februárban veszi kezdetét, és Böjtmás havának említik a márciust, a böjtölés második, hosszabbik szakaszát, ami eltart húsvétig.
A székely–magyar naptár szerint február a Jégbontó hava, még korábban eleink Szarvastor havaként emlegették. Az év harmadik hónapja Marsról kapta a nevét, de Kikelet vagy Fák havának is hívják.
Annak idején nagyanyáink a szerény, tél végi élelemkínálatból azt választották, amit a természet adott, lehetőleg volt is otthon, s az lett belőle, amit a találékonyságuk teremtett. Az alább felsorakoztatott ételek a télutói-tavaszelői zöldségekből, gyümölcsökből összeálló, egyszerű, de nagyszerű fogások, kinek-kinek a szája íze szerint.

Gombás burgonyaleves

Mondhatnánk, csaknem böjtös ez a leves, holott keményítő, C-vitamin és hús helyett növényi fehérje gazdagítja.
Megpirítunk 2 evőkanál olívaolajon 2 evőkanál réteslisztet, lehúzzuk a tűzről, és szép halványsárgára pirult színét még fokozzuk 1 mokkáskanálnyi nem csípős pirospaprikával. Felengedjük fél liter hideg vízzel, és csomómentesre keverjük.
Közben meghámozunk negyed kiló burgonyát, megmossuk, felkockázzuk, és beletesszük a levesbe. Lefedve félig puhára főzzük. Addig megtisztítjuk, levágjuk 25 deka apróbb csiperkegomba homokos talpát, egészben vagy félbevágva beleszórjuk a lassan gyöngyöző levesbe. Annyi vízzel pótoljuk ki az elfőtt levet, hogy összesen kb. másfél liter legyen. Kedvünkre sózzuk, és megfűszerezzük 1-1 kiskanál őrölt, szárított tárkonnyal és majoránnával.
Amint a krumpli megpuhult, 1 közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, felaprítunk, és belekeverjük a levesbe, épp csak egyet forralva rajta. Tálalás előtt még apróra vágott friss zellerzöldet szórunk a leves tetejére.Jegbontobol_kikeletbe2

Sertésborda Holstein módra

Csont nélkül 60 deka legyen az a sertés rövidkaraj, amit 4 nagyobb vagy 8 kisebb szeletre felvágunk, kiverünk, enyhén sózzuk, borsozzuk, a széleit bevágjuk – így sütéskor nem ugrik össze –, és félretesszük.
Közben elkészíthetjük a hozzá illő köretet. Egy kisebb fazékban annyi vizet teszünk fel forrni, amennyiben kifőzhetünk 12,5 deka előgőzölt gyorsrizst. Egy serpenyőben 4 evőkanál olajt felforrósítunk burgonyasütéshez, és beleszórunk 30 deka fagyasztott hasábburgonyát. Egy másik serpenyőben megforrósítunk 4 evőkanál olajt, és a lisztbe forgatott hússzeleteket oldalanként 3-3 percig sütjük. Lecsöpögtetve papírtörlővel bélelt tálra emeljük, és lefedve melegen tartjuk. A maradék olajon annyi tükörtojást sütünk, ahány szelet karajunk van.
Az időközben ropogósra sült krumplit szűrőlapáttal kiszedjük egy másik konyhai papírtörlővel bélelt tányérra. Közben már megfőtt a rizs is, leszűrjük, és egy-egy kis merőkanálnyival teszünk minden tányérra. Tálaláskor valamennyi hússzeletre egy-egy tükörtojást csúsztatunk, és egy-egy darabka ringlivel, vagyis ajókagyűrűvel díszítjük. (Ez akár el is maradhat.)
Friss salátát is adunk mellé, amit 1 felszeletelt kígyóuborkából, 2 szem friss paradicsomból és 1 fej lilahagymából állítunk össze. Egy csapott kiskanál sóval és borssal, 1 kiskanál ecettel és 2-3 evőkanál olajjal összeforgatva tálalásig a hűtőben tartjuk.
Száraz fehérbort ajánlunk hozzá, jól behűtve (10-12 Celsius-fokra). A kétéves szigligeti Zeus például kiváló kísérője a sertéshúsból készült ételeknek.Jegbontobol_kikeletbe1 

*

Most van a déligyümölcsök ideje, C-vitaminban dús citrusok várakoznak mindenfelé, hogy ötletesen keverve kamránk kincseivel bekebelezzük egy télies ebéd előtt vagy után.

Mandarinos sajtkoktél

Egy mélyebb tálba 12 deka sűrített majonézt kanalazunk, hozzáadunk fél deci tejszínt, 1 mokkáskanál sót, 1 kiskanál porcukrot, és jól összekeverjük. Ezután kisebb kockákra vágunk 15 deka natúr göcseji csemegesajtot és 2 meghámozott almát. Megtisztítunk 2 szem mandarint, gerezdjeire szedjük, majd a majonézes öntetbe forgatjuk. Megmosunk fél fejes salátát, a leveleit szélesebb csíkokra metéljük, és elosztjuk négy fagylaltkehely alján. Ráhalmozzuk az elkészített majonézes-sajtos-gyümölcsös salátát, és a tetejükre, elosztva, 5 deka ementáli sajtot reszelünk, majd 1-1 mandaringerezddel díszítjük.Jegbontobol_kikeletbe3 

Gyömbéres baracksaláta

Ez az üdítő saláta 6 személyre elegendő mennyiségekből áll. Lereszelünk egy kisebb, kb. 20 grammos gyömbért egy mélyebb tálba. Két zöldcitrom (lime) közül az egyiket olyan vékonyan szeleteljük fel, amennyire csak tudjuk. A másiknak óvatosan csak a héját reszeljük le, és a levét kifacsarjuk.
Kompót, konzerv, esetleg fagyasztott őszibarackból 6 szemet cikkekre vágunk. Magasabb falú serpenyőbe vagy lábasba beleszórunk 5 deka cukrot, ráöntünk 2 deci vizet, és kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor felolvad. Épp csak forralunk egyet rajta, és beletesszük a barackokat. Ha mélyhűtöttet használunk, akkor 1-2 percig forraljuk, hogy kellően megpuhuljon. Ha konzerv- vagy kompótbarackkal készítjük el a salátát, elég, ha csak beletesszük néhány percre a meleg szirupba, hiszen azok már puhák. Ám ebben az esetben felhasználhatjuk az eredeti levüket, amelyben elkészültek, csak meg kell langyosítanunk.
Egy tálba kanalazzuk a gyümölcsöket, a levüket vagy a megfőzött szirupot pedig a serpenyőben hagyjuk. A reszelt gyömbért és a zöldcitromlevet beleöntjük a szirupba, 1 percig összefőzzük, majd ráöntjük a barackokra. Hozzáadjuk a lime lereszelt héját és a felszeletelt másikat. A salátát óvatosan összeforgatjuk, és hagyjuk kihűlni. Tálalásig lefedve a hűtőben tartjuk, natúr joghurttal kínáljuk.Jegbontobol_kikeletbe4

Csilis csokoládés keksz

Összekeverünk 20 deka finomlisztet 10 deka darált dióval, 1 kiskanál sütőporral és 1 csipetnyi sóval. Fűszerkereskedésben, zöldségesnél megvásárolhatunk egy csokor apró csilipaprikát, de ezúttal csak 2 kis pirosra lesz szükségünk: félbevágjuk, a magjait kikaparjuk, a paprikákat egy mozsárba tesszük, és egészen finomra, már-már porrá törjük. Arra ügyeljünk, nehogy maradjanak benne nagyobb darabkák, mert megesik, hogy ezektől a kekszek méregerősek lesznek, és nem ez a cél, hanem a kellemes, pikáns csípősség!
Habosra keverünk 15 deka puha vajat 20 deka barnacukorral és 2 csomag vaníliás cukorral. Ezután egyenként beledolgozunk 2 tojást, és hozzáadjuk a lisztes-diós keveréket a csiliporral, végül 10 deka nagyon jó minőségű, apró darabkákra vágott, vagy a reszelő durva fokán lereszelt étcsokoládét.
Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszából 4 centis átmérőjű halmocskákat sorakoztatunk fel. Kissé távolabb rakjuk egymástól a halmokat, mert sülés közben ellapulnak. Előmelegített sütőben, közepes lánggal 15 percig sütjük. Kivesszük, s hagyjuk kihűlni a tepsiben. Amint kihűlt, ropogóssá válik.

Járay Mari