Lemosopermetezessel_vedik_a_fakat

Lemosó permetezéssel védik a fákat

A XII. kerületben található fővárosi kezelésű parkok és fasorok tél végi kártevő-mentesítését március első hetében végzi el a Főkert Nonprofit Zrt. A látási viszonyok miatt a lemosó permetezés a parkokban nappal, míg a fasorokban az éjszakai órákban zajlik, így a munkálatok nem zavarják a gyalogos és a közúti közlekedést.
A kertészeti vállalat tájékoztatása szerint az eljárásra a fák törzsén, vázágain és a kéregrepedésekben áttelelő, baktériumos és gombás megbetegedéseket terjesztő atkák, levél- és pajzstetvek, az amerikai lepkekabócák, illetve a platán-csipkéspoloskák számának csökkentése miatt van szükség. Mivel a téli hónapok alatt legyengült kártevők közvetlenül a rügypattanást megelőzően bújnak elő búvóhelyükről, a permetezést ilyenkor érdemes elvégezni. Ugyanakkor az eljárás csak az áttelelő kártevők ellen hatásos, a vegetációs időszakban megjelenő, vagy felszaporodó kórokozók és kártevők ellen eseti jellegű beavatkozásokra van szükség.
Lényeges, hogy a lemosó permetezésre használt, paraffinolaj-tartalmú növényvédő szer emberre és kisállatokra egyaránt ártalmatlan, környezetbarát készítmény. Nem okoz kárt a parkoló autókban sem, a fényezésre hulló permet könnyűszerrel lemosható.
A Főkert két hét alatt végzi el a kezelésében lévő több mint tízezer fa, többségében kőris, japánakác, juhar, platán, ostorfa, valamint hárs növényvédelmét. A Hegyvidéken a Városmajorban és a Gesztenyés kertben várhatóan március 1-jén, az Alkotás utcában, a Böszörményi és a Mártonhegyi úton, valamint a Ráth György utcában és a Zugligeti úton pedig március 6-án permeteznek. A munkálatok idején nem kell számítani forgalomkorlátozásra, azonban a gyalogosoknak érdemes más útvonalat választaniuk.

(em.)