Magyar_ajku_szinmuveszek_dicserete

Magyar ajkú színművészek dicsérete

Hatodik alkalommal veheti át idén nyáron az arra érdemesnek talált magyar ajkú színész a Kaszás Attila-díjat. A rangos elismerést 2013-ban a POSZT megnyitóünnepségén adják át – jelentette be Pécsett Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere, a díj egyik alapítója.

Már keresik a magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kő- és alternatív színházakat, hogy nevezzék meg jelöltjeiket az idei Kaszás Attila-díjra – jelentette be Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester a díj odaítéléséről tartott sajtótájékoztatón a Pécsi Nemzeti Színházban. Azért a baranyai megyeszékhelyen, mert ebben az évben a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitóünnepségén, június 6-án adják át a rangos elismerést.
A Kaszás Attila-díjat a hat éve tragikus hirtelenséggel és fájdalmasan fiatalon elhunyt színész emlékére Pokorni Zoltán a MOZAIK Művészegyesülettel közösen alapította 2008-ban. A polgármester elmondta, nagyon fontos szempont volt számukra, hogy ne egy zsűri, vagy egy kuratórium döntsön a díjazottról, hanem a színészek maguk közül válasszák ki az általuk legalkalmasabbnak tartott kollégát.
Pokorni Zoltán hangsúlyozta, hogy a díjjal a magyar ajkú színművészeknek szerettek volna méltó szakmai és emberi elismerést biztosítani, valamint Kaszás Attila szellemi hagyatékát ápolni. Minden évben azokat a színművészeket tüntetik ki, akik az átadást megelőző színházi évadban kiemelkedő szakmai teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállaltak a társulaton belül. Az emberi értékek tehát legalább olyan fontosak a jelölésnél, mint a szakmaiak, a polgármester szerint ez az egyik legfontosabb sajátossága a Kaszás Attila-díjnak.
A jelölés menetét Vasvári Csaba, a MOZAIK Művészegyesület alelnöke ismertette. A legjobbak kiválasztása a tavalyihoz hasonlóan történik: a társulatok által méltónak ítélt művészek saját maguk közül a második fordulóban hármat neveznek meg, majd a díj odaítéléséről a közönség internetes szavazással dönt a www.kaszasattiladij.hu honlapon.
A rendezvény házigazdája, dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere örömét fejezte ki, hogy a díjátadó gála tovább emeli a pécsi színházi találkozó színvonalát. Hozzátette, a POSZT-on méltó helye van egy olyan kezdeményezésnek, amely a színészi teljesítmény mellett az emberséget is díjazza.

A pécsi sajtótájékoztatón a 2012-es díjazott, Bányai Kelemen Barna marosvásárhelyi színész szakmai elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni, de egy levelet írt az alkalomra, amelyben méltatta a kitüntetés jelentőségét. Szerinte a szavazási eljárás összetettsége miatt számít megtisztelő, ugyanakkor alázatos munkára sarkalló elismerésnek a Kaszás Attila-díj.
A díjat Bányai Kelemen Barna előtt olyan kiváló színészek vehették át, mint Szarvas József (Nemzeti Színház), Nemes Levente (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mátray László (sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) és Mucsi Zoltán (Bárka Színház).

BA