Ujoonckent_nyertek_a_Tamasi_floorballosai

Újoncként nyertek a Tamási floorballosai

A Tamási Áron iskola csapatai a negyedik és az ötödik korcsoportban is megnyerték az országos kispályás diákolimpia floorball-bajnokságát. Sikerük értékét növeli, hogy a fiatalok tanórai keretek között csupán egy éve foglalkoznak ezzel a sportággal.

A jégkorong és a gyeplabda szabályait ötvöző floorball az 1960-as években indult világhódító útjára Svédországból. A játék választási lehetőséget ad azoknak, akik érdeklődnek a hoki iránt, ám nem tudnak megfelelően korcsolyázni, vagy egyszerűen tartanak a sportág keménységétől.
Kezdetben elsősorban a gyerekek szórakozását jelentette, ma már azonban világszerte százezrek hódolnak a floorballnak, nemzetközi szövetsége Európa- és világbajnokságot szervez, sőt a tervek szerint a sportág szerepet kaphat a 2020-as nyári olimpián. Magyarországon a különböző korosztályos bajnokságok mellett a minden évben több száz általános és középiskolás csapat részvételével megrendezett diákolimpia számít a legnépszerűbb versenynek.
Első alkalommal nevezett be az országos kispályás floorball-diákolimpiára a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium, amelynek újonc lánycsapatai nagy meglepetésre a negyedik és az ötödik korcsoportban is megnyerték a viadalt. Mégpedig rendkívül magabiztosan, mindkét csapat veretlenül, a budapesti fordulóban három, míg az országos döntőben további öt győzelmet aratva végzett az első helyen.
A kiugró eredményt ráadásul úgy érték el, hogy az iskolában alig egy éve kezdődött meg a floorball oktatása. Jelenleg tanórai keretek között, illetve részben különórákon összesen húszan, lányok és fiúk vegyesen játszanak – mesélte az edzéseket vezető Varsányi Zsuzsa. A szintén a kerületben működő Phoenix Fireball SE-t irányító testnevelő elmondta, szeretnék bővíteni a létszámot, az lenne az ideális, ha minden évfolyamból legalább négy-öt tanuló jelentkezne.
„A Phoenix utánpótláscsapatainak eredményeit látva Hajnal Gabriella igazgató javasolta, hogy próbáljuk meghonosítani a floorballt az iskolában. Olyan sportágról van szó, amely már kezdettől folyamatos sikerélménnyel ajándékozza meg a játékosokat. Az ütő helyes fogásának elsajátítása, a labda lekezelése, a passzok megfelelő kivitelezése és persze a góllövés egytől egyik hozzájárul, hogy a gyerekek elégedettek legyenek a saját teljesítményükkel” – hangsúlyozta Varsányi Zsuzsa, aki úgy látja, mindez a tanulmányi eredményekben is visszaköszön.
„Bizonyított tény, hogy a floorball nem csupán a labdaérzéket és az általános mozgáskoordinációt javítja, hanem egyúttal fejleszti a koncentrálóképességet, valamint gyorsabb gondolkodásra ösztönöz” – sorolta a játék erényeit az edző. Ezeket a képességeket aztán nagyszerűen lehet kamatoztatni a tanulás során is, nem véletlen, hogy a floorballosok szinte kivétel nélkül magas játékintelligenciával rendelkeznek.

(em.)