Viz_alatti_termeszetjaras

Víz alatti természetjárás

Első hallásra talán furcsának tűnhet, mégis igaz: a TFSE jóvoltából a Hegyvidéken is bárki megtanulhat búvárkodni.

A búvárkodásnak több fajtája létezik. Lehet versenysport, munkavégzés, a legnépszerűbb változata azonban kétségkívül a rekreációs, avagy hobbibúvárkodás, amit víz alatti természetjárásnak is neveznek.
A búvárkodás bármely más technikai sporthoz hasonlóan képesítéshez kötött. Az utóbbi két évtizedben a követelményeket nemzetközileg szabványosították. Ennek megfelelően az alapfokú tanfolyam feladata az, hogy a búvár megtanulja használni a felszereléseket, és hozzá hasonló képzettségű párjával (a biztonság érdekében a merülések mindig párban történnek) önállóan tudjon nyílt vízi merüléseket végrehajtani – avatott be minket a tősgyökeres hegyvidéki Szarka Géza búvároktató, aki a TFSE égisze alatt működő Buborék Búvárszakosztályt vezeti.
A szakosztály az SSI (Scuba Schools International) rendszer szerint tartja meg tanfolyamait, és a XII. kerületi lakosoknak többféle kedvezményt biztosít. Kedvcsinálóként először próbamerülést ajánl: rövid ismertető után az érdeklődők teljes felszerelésben, oktató kíséretében bukhatnak a víz alá. Kerületi lakcímkártyával rendelkezőknek mindez 5000 forint, a hozzájárulást azonban levonják az alapfokú tanfolyam árából, aminek elvégzésével „Indoor” búvárminősítés jár. Aki tovább akar lépni, annak négy élővízi merülést kell végrehajtania. Ennek ideális helyszíne a Buborék-búvárok tengeri bázisa a horvátországi Krk szigeten.
További tanfolyamok elvégzését követően a szakosztály segítségével akár nemzetközi búvároktató, valamint OKJ-s búvársport-oktatói képesítés is szerezhető. A programokon 12 éves kortól lehet részt venni, azonban 14 év alattiak egészségügyi és biztonsági okokból kizárólag oktatóval, vagy búvárminősítéssel rendelkező szülővel, illetve gondviselővel együtt merülhetnek.

(os.)

További információk: www.buborek.hu.