Zolderdei_csaladi_mulatsag_medvetanccal

Zölderdei családi mulatság medvetánccal

Fontos szerepet kap a néphagyományok ápolása a Zölderdő Óvodában. Egyebek közt minden évben tavaszváró mackóhetet rendeznek a gyerekeknek, ami lehetőséget ad arra, hogy a kicsik játékos formában ismerkedjenek meg a gyertyaszentelőhöz kapcsolódó népszokásokkal és babonákkal.
Idén az óvodások először az állatkertbe látogattak el, ahol azzal szembesültek, hogy a medvék bizony már elhagyták a barlangjukat, és békésen sétálgatnak a kifutóban. Ez pedig a hagyomány szerint azt jelenti, hamarosan vége a télnek.
A Zölderdő lépcsőház-galériájában rendezett tárlaton Meilinger Zita illusztrátor, játékkészítő mutatta be kedvenc akrilképeit, valamint különleges, öltöztethető textilmackóit. A kiállítást kézműves-foglalkozás egészítette ki, a gyerekek kifejezetten az óvoda számára összeállított, művészi igényű kifestőket színezhettek.
A programsorozatot a hagyományos mackónap zárta, amire a szülők és a testvérek is meghívást kaptak. A mulatság mackóeledel-, azaz erdeigyümölcs-kóstolással kezdődött, majd a gyerekek kipróbálhatták a mackóölelés különböző fajtáit. Mindenki elkészíthette saját mackóbábját, sőt az óvodások arcfestéssel saját magukat is medvévé változtathatták – a nap végére vidáman futkosó bocsokkal telt meg az épület. A hangulatteremtés érdekében a kicsik több mint száz, a legkülönfélébb formájú, színű és méretű, otthonról hozott plüssjátékkal rendezték be a mackószobát.
„Bár a program elsősorban a gondtalan szórakozást szolgálja, arra is alkalmat teremt, hogy a szülők testközelből megismerjék a nálunk zajló szakmai munkát – hívta fel a figyelmet Nagyvári Györgyné óvodavezető. – A mackónap egyben közösségépítő esemény is, ezért arra kértük a szülőket és a nagyszülőket, hogy mézes, gyümölcsös süteményekkel lepjék meg a résztvevőket. Ösztönzésképpen versenyt hirdettünk, a legtöbbféle süteményt hozó óvodai csoport lett a győztes.”
A nap végére már csak az elmaradhatatlan medvetánc maradt, Ruzsás Judit vezetésével tekerőlant hangjára ropták a gyerekek.

(m.)