Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fagyos napok, melengető falatok

A csendes januárban, az ébredező farsang idején ezúttal is próbálunk olyan fogásokat ajánlani, amelyekben mindenki talál a kedvére valót.

Libahúsgombóc sólettel

Ennek a kiadós, minimum 10 személyes egytálételnek az elkészítése némi rákészülést igényel: húsz perc híján öt órát kell szánnunk az előkészítésre, a sütésre plusz az előző napi áztatásra. Megéri, mert laktató, s ha marad belőle, napokig rá lehet járni!
Átválogatunk 1 kiló szárazbabot, megmossuk, és hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. Másnap leszűrjük, és egy tűzálló edénybe vagy tepsibe terítjük el. Vélhetően maradt vagy 3,5 liternyi füstölt lénk lehűtve vagy mélyhűtve a szilveszterre főtt füstölt húsokból, ezzel felöntjük a babot, rászórunk 2 fej megtisztított, felaprított vöröshagymát és 5-6 gerezd zúzott fokhagymát.
A tetejére 1-1 csapott kiskanál őrölt fekete borsot, majoránnát és sót hintünk. Ne sajnáljuk róla a pirospaprikát sem (1 evőkanálnyi csemege pirosat), de adjunk hozzá a jóféle különlegesből és erősből is 1-1 mokkáskanálnyival (ez utóbbiból óvatosan, a gyerekek és a kényesebb gyomrúak miatt).
Ezután 1 deci vízben simára keverünk 1 evőkanál lisztet, hozzáöntünk 30 deka gerslit (árpagyöngyöt), és nagy lángon felforraljuk. A húsgombóchoz ledarálunk 1 kiló lebőrözött, kicsontozott libamellet, fűszerezzük 1 kiskanál őrölt majoránnával, sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük az árpagyönggyel, 2 tojással, 2 gerezd zúzott fokhagymával és 1 púpozott kiskanál pirospaprikával.
Nyomban 20 darab pingponglabdányi gombócot formázunk a masszából nedves kézzel, és a forrásban lévő sólet tetejére sorakoztatjuk. Óvatosan meg-megrázogatjuk a sóletet, akkor jó, ha a lé teljesen ellepi. Ha netán nem így van, pótoljuk a hiányt.
Lefedjük az ételt, és a közepesnél kisebb lángon, kb. 160 fokon mintegy két és fél órán át sütjük-pároljuk, többször megrázogatva, sohasem kavarva. A végére annyi leve maradjon, mint egy pörköltnek. A sütés utolsó 25 percében személyenként egy darab, vagyis összesen 10 alaposan megmosott tojást is tegyünk a sóletbe, legyen idejük keményre főni. Könnyű, szobahőmérsékletű száraz vörösbort ajánlunk a végére egy öblös pohárban, lehet villányi portugieser (hajdan kékoportó), 2011-es évjáratú.
Tipp: a kicsontozott libamell helyett pulykamellet, vagy egyszerű sertéshúst is választhatunk.

Jó, ha tudjuk...

- A szárazbab Dél-Mexikóból és Közép-Amerikából származik, még a perui és mexikói ásatások idején a kutatók 8-10 ezer éves babmaradványokra bukkantak. Európai testvéréről Vergilius tesz elsőként említést, de Amerika felfedezését követően került át a jó öreg kontinensre. Kolumbusznak köszönhetjük ezt is, mint a kukoricát, a paradicsomot, a borsot, a pulykát és a burgonyát.

- Az egynyári pillangós virágú növények csoportjába tartozó bab-, lencse- és borsófélék magvai jelentős mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Folyamatos fogyasztásuk csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a bélműködést, gyógyítja a székrekedést. Kedvezően befolyásolja a vércukorszintet, és csökkenti a rák kialakulásának veszélyét.

- Ma már egész évben kerülhet bármelyikből az asztalunkra, fejtett bab például júliustól a fagyok beálltáig kapható. A szárított termések jól tárolhatók, és a mélyhűtésnek köszönhetően egész évben használhatók.

- Érdemes az áztatás mellett még csíráztatni egy kis ideig (2-3 napig), így hamarább megfő, és sokkal táplálóbb.

- A szárazhüvelyesekből készült főzelék előtt – leves helyett – együnk egy jó adag kefires gyümölcssalátát, ezzel sokat lendítünk az emésztésünkön!

Almás hajdinafelfújt

Átválogatunk 30 deci (kb. 20 deka) étkezési szemes hajdinát, megmossuk, és hagyjuk szikkadni. Ezután 3 deka margarinon, 1 csipetnyi sóval ízesítve, 1-2 perc alatt megforrósítjuk.
Közben felforralunk 5,5 deci tejet, a hajdinára öntjük, majd kevergetve újra felforraljuk, beleszórunk 1 evőkanál barnacukrot, és kis lángon, lefedve, 15-20 percig pároljuk. Amikor a rajta lévő tej elfőtt, lehúzzuk a tűzről, majd 8 deka mazsolát keverünk bele.
Ekkor lefedjük az edényt, hagyjuk a hajdinát duzzadni, lassan kihűlni. Marad időnk a bele való 80 deka alma meghámozására és lereszelésére, illetve arra, hogy 4 tojássárgáját 4 evőkanál barnacukorral sűrűn folyósra keverjünk, majd hozzáadjunk 1,5 deci tejfölt.
Először a kihűlt hajdinát, majd a 4 kemény habbá vert tojásfehérjét forgatjuk bele a sárgájás masszába. A reszelt almát enyhén kinyomkodjuk – a levét félretesszük, behűtve kiváló ivólé –, majd összekeverjük 3 evőkanál barnacukorral és 1 mokkáskanál őrölt fahéjjal.
Közben egy kb. harmincszor húsz centiméteres tűzálló tálat kikenünk diónyi margarinnal, megszórunk 2 deka zsemlemorzsával. A hajdinás massza felét beletöltjük, az almásat egyenletesen rárétegezzük, majd beborítjuk a maradék hajdinával. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 percig sütjük. Langyosan és hidegen egyformán finom. Vanília- vagy borhabot is kínálhatunk hozzá, de leginkább jó minőségű ásványvizet ajánlunk. 

Jó, ha tudjuk...

- A hajdina Közép-Ázsiából, a Himalája környékéről származik, a X. század körül kezdték termeszteni Kínában. Európába a mongolok vándorlása során jutott el, India északi részén keresztül, Oroszországon át.

- A magyarok a növényt már csak a Kárpát-medencében ismerték meg, egyes vidékeinken még ma is pogánygabonának, vagy pohánkának nevezik, holott nem gabona, hanem egy keserűfűféle termése, jellegzetes ízzel.

- Kedvező élettani hatással rendelkező anyagokat is tartalmaz. Ilyenek az egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin), amely kiváló a kapilláris vérzésekre és a sugárterápia okozta egészségkárosodásokra. Őseink a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.

- Noha magas a szénhidráttartalma (57-70%), de rostokban gazdag, így lassabb a felszívódási ideje, és jótékonyan hat a vércukor egyensúlyban tartására.

- Hasonló tulajdonságai vannak, mint a hántolatlan rizsnek, a felhasználása sem eltérő. Régen a szegények mindennapos étke volt, mára tudományosan igazolt teljes értékű táplálék, egész évben megvásárolható. Könnyűszerrel beszerezhető a bioboltokban, valamint a nagyobb élelmiszer-áruházak diétás vagy gyógynövényes polcairól.

Sütőtöksaláta

A nyers étkezés, a reformtáplálkozás híveinek és a salátakedvelőknek lehet jó ötlet ez a téli saláta. Reggel bekészíthető a hűtőbe, este hazaérve mindössze 113 kalória üdítő éhségcsillapító!
Megtisztítunk nyersen 50-50 deka sütőtököt és céklát, majd a reszelő durva fokán legyaluljuk. Mindkettőt alaposan összekeverjük, sózzuk, és pikánsra ízesítjük egy kevés almaecettel, valamint mézzel.
Fél napig lefóliázva a hűtőszekrényben tartjuk, ez idő alatt egy kevés levet ereszt, és összeérik. Tálaláskor 1 kiskanál reszelt tormát és 1 evőkanál lenmagot keverünk bele.

Jó, ha tudjuk...

- A sokféle nagyságú és formájú tök Közép- és Dél-Amerikából származik.

- A hamvas szürke héjú, sárga húsú óriást szeletekben, negyedekben, a körte, sonka formájú, illetve kanadai tököt, valamint kisebb termetű rokonait egyben vagy félbevágva vásárolhatjuk meg.

- Valamennyinek jelentős a karotintartalma, bővelkedik C- és B-vitaminban, sőt, fontos nyomelemeket, cinket, vasat, kalciumot is rejt magában, így minél sűrűbben esszük, annál többet tettünk az egészségünkért.

- Magjait sokféleképpen használják. Hidegen préselt olajt sajtolnak belőle, ami páratlan biológiai értékű. Héj nélkül a salátákat gazdagítja, pirítva remek ropogtatnivaló, darálva pástétomok ízesítője.

- Nemcsak sütve, hanem levesnek, pürének, lekvárnak és – ahogy mi is tettük – salátának is ajánlható.

Járay Mari