Balesetmegelozo_lepcsojavitasok

Balesetmegelőző lépcsőjavítások

A tavalyi év utolsó hónapjaiban sem álltak le a közlekedés biztonságát szolgáló kerületi útfejlesztések, melyek közül a legfontosabbak a lakosság kérésére elvégzett lépcsőjavítások voltak. Az Irhás árok alsó részén vadonatúj járdaszakaszt alakítottak ki.

Közel százméteres szakaszon teljesen új, aszfaltozott és szegélyekkel ellátott út épült a meglévő földút helyett az Ágnes közben. A szerkezetépítést is magában foglaló munkálatok elvégzésére pályázati támogatást nyert el az önkormányzat.
Saját forrásokból épült a Denevér út zsákutcai részén az a tizenegy méter magas és huszonöt méter hosszú, impozáns, vasalt föld támfal, amely nem csupán biztonsági, hanem esztétikai szempontból is megállja a helyét. A kialakításkor ugyanis ügyeltek arra, hogy a nagyméretű fal díszítő térelemként is szolgáljon, ezért a külső oldalát geotextíliával, illetve kőzúzalékkal tették barátságosabbá.
Különösen az idősek számára jelent könnyebbséget, hogy pótolták a Hangya lépcső folytatásában lévő rámpa kapaszkodóját, amelyet vandálok törtek össze. A mintegy ötvenméteres korlát fából készült, így tapintása a legnagyobb hidegben sem kellemetlen. Hasonló javításra szorult az Alkony úti falépcső, ahol szintén a megrongált korlátot kellett helyreállítani.
Sokak kérésére a lépcsőket érintő balesetmegelőző javításokat végzett el az önkormányzat. Elkészült a Svájci és a Zsibói lépcső részleges felújítása, a munkálatok során megszüntették a felületi hibákat, pótolták a burkolat hiányos kövezetét. Rendbe tették a Fodor és a Sólyom lépcső hibás részeit is.
Ugyancsak a gyalogosok biztonságát szolgálja, hogy a Böszörményi út 19/a előtti járdába épített, nehezen látható és az utóbbi időszakban több bosszúságot okozó lépcsőfokokat könnyebben járható rámpára cserélték. Szintén a balesetmentesítést szolgálja a Jagelló út 40/a melletti lépcső részleges felújítása.
A gyerekek és a kisgyermekes szülők helyzetét könnyíti meg a Mártonhegyi út 54. alatti játszótér tereprendezése. A felesleges földhalmokat elszállították, az immár sík területet pedig gyöngykaviccsal szórták fel.
Hosszabb tárgyalássorozat eredményeképpen megállapodás született a XII. és a XI. kerület között az Irhás árok járdaépítésének műszaki részéről. A Törökbálinti út és az Ördögorom lejtő között, a jobb oldalon esztétikus, téglaformájú, London típusú viacolorral burkolt járda épült decemberben. A két méter széles, kényelmes gyalogjáró a bal oldalon a vízművek bejáratáig folytatódik, a két járdát átvezető sebességcsillapító borda köti össze. Idén a XI. kerületi szakaszon az Adorján útig készül el a járda.

em.