Bujkalo_szobrasz_a_Barabas_Villaban

„Bujkáló” szobrász a Barabás Villában

Kettős jubileumot ünnepel az idén Nagy István János: hetvenöt éves és ötven éve alkot. A harmadik önálló kiállítása január közepén nyílt meg a Barabás Villa galériájában.
„Művészekkel beszélgetve az értékesítés és a kiállítási lehetőségek hiánya miatti panaszok hangoznak el a leggyakrabban, annak a szobrásznak pedig, aki köztérre állíthatja alkotásait, érmeket készít, különösen nagy az igénye a bemutatkozásra. Ehhez képest itt egy kitűnő szobrász, aki egyáltalán nem küzd ezért – mondta köszöntőjében Feledy Balázs művészeti író. – A pályán eltöltött eddigi ötven éve alatt mindössze két önálló tárlata volt, 1984-ben és 1997-ben; még a soproni érembiennálét sem ostromolta műveivel. Mindezen okok miatt Nagy István János nem frusztrált, szorongó, háttérbe szorult, hanem nagyon kiegyensúlyozott, harmonikus szobrász, hatalmas életművel, súlyos, gazdag, intellektuálisan mély tartalommal. Műveiből sugárzik a nemzete iránt elkötelezett művész habitusa.”
Nagy István Jánosra már gimnazistakorában felfigyelt Somogyi József, és a festészettől a plasztikai művészet irányába terelte. A művész emelkedettségére, spiritualitására nagy hatással volt Ferenczy Bénivel való találkozása.
Feledy Balázs a megnyitón azt is kiemelte, hogy igen kevés a Nagy István Jánoshoz hasonló faragó és mintázó szobrász, mert e két eltérő irányvonalat ritkán viszik párhuzamosan. „Míg Magyarországon egy díjat sem kapott, Ravennában három elismeréssel is jutalmazták a sajátosan bujkáló művészt” – tette hozzá a művészeti író.
Sikota Krisztina, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke szerint Nagy István János ízig-vérig kerületi művész, igazán aktív hegyvidéki polgár. „Aki nyitott szemmel jár a kerületben, ha nem is személyesen, de már megismerhette őt, hiszen három köztéri alkotása is látható itt: a Hollósy Simon utcai játszótéren a gyerekek kedvence, a Puputeve, az önkormányzat előtti téren Egressy Béni büsztje, valamint a Kós Károly iskolában a névadó emlékére készült domborműve. Azt azonban kevesen tudják, hogy kerületünk egyik építészeti büszkesége, a Városmajor utcai iskola épp a művész kezdeményezésére vette fel tervezője, Kós Károly nevét” – idézte fel a múltat Sikota Krisztina. Eredetileg ugyanis Kodály Zoltán volt az oktatási intézmény névadója, ám az alkotó indoklása szerint Kodály iskola bárhol lehet, Kós Károly iskola azonban csak itt.
Nagy István János műveit számos hazai és külföldi múzeumban, galériában megtekintheti a közönség. A Barabás Villában február 8-ig látható tárlat az első, amely a korai korszakából származó és mai kisplasztikáit, érmeit, bronzportréit együtt mutatja be, így egy kicsit életmű-kiállításnak is felfogható.

(I.)