Elmejuket_tornaztattak_a_gyerekek

Elméjüket tornáztatták a gyerekek

A téli időszakban a hagyományos teremsportok mellett „észtornákkal” folytatódott a kerületi diákolimpia. Ismét nagy sikert aratott az egyéni sakkbajnokság, közel kétszáz diák ült asztalhoz, míg a hegyvidéki specialitásnak számító szellemi olimpián a zugligeti általános iskolások gimnazistákat megszégyenítő eredménnyel végeztek az élen.

Hagyományosan kiemelt figyelmet fordítanak a sakk oktatására a hegyvidéki iskolák, az intézmények jelentős részében már az első osztálytól fakultatív órai keretek között, tanfolyamokon vagy éppen a tanrendbe illesztve sajátíthatják el a gyerekek a játék alapjait. Lehetőség van a továbblépésre is, az iskolák ugyanis figyelnek arra, hogy a tehetséges nebulók az intézményekben működő sakkszakkörökben fejlesszék tudásukat.
Nem véletlen tehát, hogy a budapesti és országos korosztályos sakkbajnokságokon rendre jó eredményeket érnek el a hegyvidéki tanulók, akik minden évben rendre nagy számban jelennek meg a diákolimpia versenyein. Így volt ez az idei kiírás alkalmával is, a Zugligeti Általános Iskolában rendezett egyéni fordulóban hat híján kétszázan ültek asztalhoz.
A szokásoknak megfelelően a gyorsabb lebonyolítás érdekében rapid partikat szerveztek. A legtöbb győzelmet, négyet a Városmajori Gimnázium növendékei szerezték, két arannyal gazdagodtak a Lauder-iskolások, míg a Zugligeti, a Virányos, a Kós, az Arany János, a Tamási Áron és a Semmelweis-gyakorló egy-egy elsőséggel zárta a bajnokságot.
A sakkhoz hasonlóan szintén az elmét tornáztatta meg a hegyvidéki szellemi olimpia, amelyet hetedik és nyolcadik osztályosokból, illetve középiskolásokból verbuválódott csapatok számára hirdetett meg a diákolimpiát lebonyolító XII. kerületi Szabadidősport Központ. Mindkét korcsoportban ugyanazokat a feladványokat kapták a résztvevők, akiknek egyebek közt a hazai úszóolimpikonokkal, az olimpiai mozgalommal, valamint a magyar szempontból feledhetetlen helsinki olimpiával kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kellett. A tárgyi tudás mellett a kreativitásra is szükség volt, az utolsó fordulóban ugyanis a maguk tervezte kabalafigurákat mutatták be a versenyzők.
Az általános iskolásoknál végül a legtöbb pontot a Zugligeti diákjai szerezték – több mint nyolcvanszázalékos teljesítményükkel az idősebbek közt is az élen végeztek volna –, míg a középiskolások mezőnyében a Városmajori Gimnázium első csapata vihette haza a legjobbnak járó aranyérmet.

(em.)