Erdelyben_jartak_az_Arany_iskola_diakjai

Erdélyben jártak az Arany iskola diákjai

Elsőként az országban a hegyvidéki iskolák tizenegyedikes tanulói kaptak lehetőséget arra, hogy az önkormányzat segítségével eljussanak valamelyik határon túli magyarlakta vidékre. A programban a kezdetektől részt vevő Arany Általános Iskola és Gimnázium diákjai legutóbb Erdélyben jártak, tapasztalataikról az iskolában meghirdetett pályázat keretében számoltak be.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok tudása a külhoni magyarságról rendkívül hiányos. Éppen ezért fontos, hogy az anyaországi diákok megtapasztalják a határon túli magyarok mindennapjait, személyes kapcsolatokat alakítsanak ki ott élő társaikkal, hiszen csak így alkothatnak valós képet a kisebbségi létről. A Hegyvidéki Önkormányzat – az országban elsőként – anyagilag is hozzájárul ahhoz, hogy a kerületi középiskolák tizenegyedikesei osztálykirándulásokon ismerjék meg a Trianont követően elszakított területeket.
Az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulói immár évek óta erdélyi körúton vesznek részt. Az önkormányzat pályázatának köszönhetően az iskola fedezi a többnapos kirándulások útiköltségét, ami óriási segítség, hiszen lehetővé teszi, hogy a gyerekek azokra a helyszínekre is eljussanak, ahová egyébként nem tudnának.
„Arra törekszünk, hogy tartalommal töltsük meg az utazásokat, hiszen ezek elsősorban a tapasztalatszerzést és a tanulást szolgálják. Az úti cél minden alkalommal Erdély, amelyhez a magyar történelem és kultúrtörténet számos jeles eseménye köthető. Így volt ez ebben a tanévben is, a túrán sikerült végigjárni a legfontosabb helyszíneket” – mondta a programot szervező Aszódi Judit igazgatóhelyettes.
A kirándulásokkal egybekötött rendhagyó történelem-, földrajz- és irodalomórákon a pedagógusok más összefüggésekben is bemutatták a látottakat. Szóba került a délvidéki várak rendszeréhez tartozó Lippa, Solymosvár, Déva, Gyulafehérvár és Szárhegy, a Hunyadi család és Bethlen Gábor életében jelentős szerepet játszó Gyulafehérvár és Marosillye, az Erdély aranykorát jelképező Temesvár, Arad és Kolozsvár, a magyar népművészetet és a székelység történetét megőrző Korond, Székelyudvarhely és Szejkefürdő, a középkori Magyarország és Európa egyik legfontosabb sóbányáját rejtő Parajd, valamint a többség számára csak a földrajzkönyvekből ismerős Békás-szoros, Gyergyói-medence, illetve Bucsi-tető története.
Az így szerzett tudás ezúttal is nagyban hozzájárult az Erdélyben jártam című pályázat sikeréhez. A kirándulások résztvevői azt a feladatot kapták, hogy különböző műfajokban – fotókon, rajzokon, filmeken – örökítsék meg élményeiket. Az alkotásokat kedvcsináló gyanánt a jelenlegi 10.-esek jelenlétében mutatták be a diákok, akik munkájukért értékes ajándékokat vehettek át a Sashegyi Arany Iskolaalapítványt képviselő Novák Jánostól.

(m.)