Felkészülés a téli veszélyekre

Hogyan készüljünk fel a szélsőséges téli időjárási körülményekre? A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsai szerint ilyen esetekben fontos, hogy legyen a háztartásunkban néhány napra elegendő élelmiszer- és ivóvíztartalék, illetve gondoskodnunk kell az alternatív fűtési, melegedési lehetőségekről is, hiszen esetleg kimaradás történhet az áram- és gázszolgáltatásban. Időben jelezni kell, ha valakinek különleges egészségügyi ellátási igénye van – például rendszeres vesekezelést kap, vagy szülés előtt áll, veszélyeztetett terhes.
Bizonytalan útviszonyok között nem tanácsos útnak indulni. Ha mégis elindulnánk autóval, ne hagyjuk otthon az önmentéshez szükséges eszközöket, a hólapátot, hóláncot, vontatókötelet, elakadásjelzőt, illetve arra is gondoljunk, hogy legyen nálunk elegendő meleg holmi, takaró, továbbá gyógyszer és némi élelem.
Javasolt ilyenkor folyamatosan tájékozódni az útviszonyokról és hallgatni a helyi rádiókat, emellett jó, ha van nálunk egy feltöltött mobiltelefon, és ismerjük a legfontosabb segélykérő telefonszámokat. Ha elakadunk, azt jól láthatóan jelezzük, és húzódjunk félre, ne hagyjuk a járművet az út közepén!
Amennyiben valaki az otthonában reked, érdemes a rádiót, televíziót hallgatnia az aktuális információk miatt. Aki tud, segítsen szomszédjainak, illetve a mentésben, kárfelszámolásban részt vevő szakembereknek.

(izs)