Influenza: a megelőzés a leghatékonyabb gyógymód

Tovább folytatódott az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedése, a megelőzés érdekében éppen ezért ajánlatos minél előbb megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Aki ódzkodik az influenzaoltástól, egyen vitamindús ételeket, növelje a C-vitamin-bevitelt, valamint réteges öltözködéssel és odafigyeléssel kerülje el a megfázást.

Bár járványról még nem kell beszélni, hetek óta folyamatosan nő az országban az influenzaszerű, lázzal, elhúzódó köhögéssel, illetve torokfájással járó megbetegedések száma. A betegek több mint hetven százaléka felnőtt, a gyerekek aránya nem éri el a húsz százalékot, az A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét eddig három esetben mutatták ki.
A járvány – heti 15 ezer új megbetegedés felett beszélünk erről – Északnyugat-Európa felől közelít Magyarország felé. Január közepéig már tizenkét országból jelentettek földrajzilag kiterjedt influenzajárványt, Európában eddig tizennégy főképp időskorú ember halála hozható összefüggésbe a megbetegedéssel.
A megelőzés legegyszerűbb módja a vitaminok bevitelének növelése, valamint a fehérjedús táplálkozás, ezek ugyanis hozzájárulnak ahhoz, hogy az immunrendszer megbirkózzon a vírussal. Ajánlatos minél több C-vitaminban gazdag déligyümölcsöt, főleg kivit, grapefruitot, narancsot és citromot, illetve ezek facsart levét fogyasztani.
Szintén a védelmünket szolgálja a réteges öltözködés, a meghűlés miatt legyengült szervezetet ugyanis könnyebben legyőzi az influenza, még akkor is, ha korábban megkaptuk a védőoltást. A 65 év felettiek és a rizikócsoportokba tartozók számára ingyenes vakcina átlagosan 7-10 nap alatt fejti ki hatását, azaz nyújt védettséget. Jó tudni, hogy a háziorvos a kedvezményekre nem jogosultaktól kizárólag az oltóanyag árának megfelelő összeget kérheti el. Az egyébként már típusától függően féléves kortól alkalmazható oltást fertőzöttség esetén is érdemes beadatni, ugyanis a vakcina hozzájárul a betegség gyorsabb és enyhébb lefolyásához.
Még mindig előfordul, hogy az influenzát otthoni körülmények között antibiotikummal próbálják „kezelni”, ami óriási hiba, az antibiotikumok ilyen esetben ugyanis gyengítik az immunrendszert, így védtelenné teszik a szervezetet a vírusos és bakteriális fertőzések támadásával szemben. Antibiotikumnak csak akkor van helye a kezelésben, ha az influenza miatt bakteriális fertőzések is kialakultak.
Az influenza szinte mindig lázzal, hidegrázással, fej- és izomfájdalommal, illetve általános levertséggel jelentkezik. Gyerekeknél hasmenés, általános erőtlenség, míg az idősebbeknél szegycsontból induló fájdalom is előfordulhat. A légúti tünetek, torokfájás, száraz, majd hurutos köhögés és orrfolyás csak ezt követően alakulnak ki.
Ha már elkaptuk az influenzát, a legjobb gyógymód a pihenés, azaz „feküdjük ki” a betegséget. Lényeges a lázcsillapítás és a folyadék-, valamint a C-vitamin-bevitel fokozása. Vegyük komolyan a betegséget, hiszen a kezeletlen influenza súlyos szövődményeket, egyebek közt tüdőgyulladást, veseelégtelenséget, szélsőséges esetben szívinfarktust okozhat!

(sm)