A_jovo_technologiaja_erkezik_Csillebercre1

A jövő technológiája érkezik Csillebércre

Felavatták a csillebérci Wigner Adatközpont első géptermét. A csúcsteljesítményű számítógépekkel a természettudomány egyik legizgalmasabb és legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják a kutatók az elkövetkező években.

Tíz hónappal az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN TIER0” számítógépközpontjának Genfen kívüli elhelyezésére kiírt nemzetközi tender eredményhirdetése után megindulhat a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjában kialakított új adatközpont felszerelése. Az összesen 2000 négyzetméteres, négy teremből álló központ első, 300 négyzetméteres egységét Szász Domokos, az MTA alelnöke, Csépe Valéria, az akadémia főtitkárhelyettese, Frederick Hemmer, a CERN IT-igazgatója, Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár, valamint Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester jelenlétében avatták fel.
Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatójának köszöntője után Szász Domokos méltatta a mintegy 40 milliárd forint értékű eszköztelepítés jelentőségét, Frederick Hemmer pedig azt hangoztatta, hogy a létesítmény első blokkjának átadása csupán egy hosszú és várhatóan eredményes együttműködés kezdete.
Pokorni Zoltán
a Hegyvidék önkormányzata nevében azt ígérte, hogy a továbbiakban is megadnak minden támogatást a beruházáshoz.
„A magyar szakemberek méltóak voltak a bizalomra, bebizonyították, hogy képesek egy ilyen világszínvonalú létesítmény gyors megvalósítására” – mondta Vályi-Nagy Vilmos. Az államtitkár egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Wigner Adatközpont működése további lökést ad a hazai tudományos kutatásoknak is.
Az MTA beszámolója szerint az adatközpontba februárban újabb számítógépek érkeznek, nyár elejére pedig az összes tervezett gépterem elkészül. Idén körülbelül 600 kW összfogyasztású számítógépet üzemelnek be a szakemberek, a következő három esztendőben pedig az újabb berendezésekkel együtt már a 3 MW-ot is meghaladhatja az eszközök energiafogyasztása.
Csillebérc és a CERN svájci részecskefizikai laboratóriuma, a Nagy Hadronütköztető (LHC) között már kiépült egy ultranagy, 100 Gbit/sec sávszélességű információs kapcsolat. Ennek teljesítményét mutatja, hogy önmagában a teljes hazai belső internetforgalommal összemérhető adatmennyiséget tud majd továbbítani.
A Wigner Adatközpontban elhelyezett számítógépekkel a következő néhány évben a természettudomány egyik legizgalmasabb és legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős, korábban megjósolt és immár szinte teljes bizonyossággal kimutatott Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják a kutatók. A későbbiekben pedig az elméletileg megjósolt szuperszimmetrikus részecskék kereséséhez járul majd hozzá az adatközpont.
A genfi szervezettel való együttműködést a jövőben kiegészíti az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja által vállalt misszió is, miszerint további nagy számításigényű, nemzetközi kutatásokhoz szükséges számításokat is elvégeznek majd az idetelepített számítógépeken. A Wigner Adatközpont iránt fokozott nemzetközi érdeklődés tapasztalható: Európa egyik legmodernebb információtechnológiai infrastruktúrájának a következő két évtizedben meghatározó jelentősége lesz a magyar tudósok részvételével folyó nemzetközi kutatási és kutatásfejlesztési projektekben.A_jovo_technologiaja_erkezik_Csillebercre2

z.