Korfball_Europakupa1

Korfball Európa-kupa jótékonysági akcióval

Zsúfolt lelátó, nemzetközi sporteseményhez méltó, nagyszerű hangulat és parázs mérkőzések jellemezték a Sportmax Hegyvidékben január 16–19. között megrendezett korfball Európa-kupa döntőjét. Napjaink egyik leggyorsabban fejlődő csapatjátékát az elképzelések szerint a XII. kerületi diákok szervezett körülmények között is kipróbálhatják hamarosan.

A korfballt száz évvel ezelőtt egy amszterdami testnevelő tanár fejlesztette ki. Olyan csapatsportot akart létrehozni, amelyben a különböző testi adottságú játékosok egyenlő eséllyel küzdhetnek meg egymással. Így alakult ki a korfball, amelyet egyedülálló módon azonos szabályok szerint, egyszerre játszanak fiúk és lányok, férfiak és nők, méghozzá úgy, hogy a csapatokban azonos számú ellenkező nemű játékos van. Mivel a szabályok szerint a lányok lány, a fiúk pedig fiú védővel találják szembe magukat, kizárt, hogy a nagyobb testi erő előnyhöz juttassa valamelyik gárdát.
Maga a játék – legalábbis ami a célját illeti – leginkább a kosárlabdához hasonlít, hiszen itt is az ellenfél kosarába kell bejuttatni a labdát. Azért bőven akadnak különbségek, a csapatok nyolc főből állnak (négy lány, négy fiú), a játékosok fele támad, a másik fele védekezik, a felállást viszont kétpontonként cserélik.
A labdát nem lehet pattogtatni, vagy futni vele, a kosár 3,5 méter magasan van, és nincs palánkja, ezért akár hátulról is lehet pontot, azaz korfot szerezni. A legfontosabb azonban az, hogy a korfball igazi taktikai játék, az a csapat nyer, amelyik jobban tud együtt dolgozni. Ezért látványosak a támadások, és ezért születik mérkőzésenként akár 50-60 pont is, ami garanciát jelent a közönség szórakoztatására.
Ebből, mármint a szórakozásból különösen sok jutott a Sportmax Hegyvidékbe kilátogató nézőknek, akik az Európa-kupa döntőjében négy napon át szurkolhattak a kontinens legjobb csapatainak. Köztük a Szentendrei Korfball Klubnak, amely bár ezúttal nem jutott be a legjobb nyolc közé, mégis derekasan helytállt. Sajnos a hazai pálya nem jelentett előnyt a sorsolásnál, a nyolc közé kerülésért ugyanis a nagyon erős orosz State University HSS jutott ellenfélül, amely végül nagy csatában két góllal jobbnak bizonyult a szentendrei alakulatnál.
Ezt követően azonban jobban ment a játék a magyaroknak, így végül egy vereséggel és két győzelemmel – a francia és a lengyel bajnokot sikerült felülmúlni – a kilencedik helyre futottak be. Az Európa-kupát a Koog Zaandijk/Hiltex szerezte meg, az egész tornán rendkívül magabiztos hollandok a döntőben két góllal felülmúlták a belga Boeckenberget.
Mint az aranycsatát a labda bedobásával útjára indító Váczi János alpolgármester lapunknak elmondta, a Hegyvidéki Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az egészséges életmód és a mindennapos mozgás népszerűsítésére. Ezt jelzi, hogy költségvetése több mint két százalékát a tömeg-, illetve diáksport támogatására költi. „Szívesen veszünk minden olyan sportcélú kezdeményezést, programot, ami hozzájárul céljaink eléréséhez – tette hozzá. – Ilyen esemény a korfball Európa-kupa is, melynek köszönhetően egy újabb sportágat ismerhettek meg testközelből a kerületben élők.”
A tervek szerint a XII. kerületi fiatalok rövidesen maguk is kipróbálhatják a játékot. Szó van ugyanis arról, hogy a szakszövetség segítségével a Hegyvidék SE lehetőséget biztosít a diákok számára a korfball szervezett keretek közötti elsajátítására.
Az Európa-kupa döntője ezúttal még egy újdonsággal szolgált. A Magyar Korfball Szövetség arra kérte a szurkolókat, mindenki vigyen magával egy plüssállatot, és az utolsó mérkőzésen a játékvezető sípjelére hajítsa a pályára. Az így összegyűjtött ajándékokat, valamint a csarnokban értékesített plüssjátékokból befolyó bevételt a csángóföldi magyar iskolákba járó rászoruló gyerekeknek ajánlották fel.Korfball_Europakupa2

(-os)