Liszterzekenyseg-szures_az_iskolakban

Lisztérzékenység-szűrés az iskolákban

Első alkalommal szervezett lisztérzékenység-szűrést az önkormányzat a hegyvidéki általános iskolákban. A gyorsteszttel végrehajtott vizsgálaton több mint 300 első osztályos diák vett részt. A szűrést koordináló Lisztérzékenyek Egyesülete munkatársai „csupán” négy esetben állapítottak meg rossz eredményt.

A lisztérzékenység, amely nem azonos a lisztallergiával, a kalászos gabonák fogyasztásával kialakuló, a bélrendszer és más szervek károsodását okozó autoimmun-betegség. Korai felismerését nehezíti, hogy az érintettek jelentős része gyermekkorában tünetmentes, vagy csak jellegtelen panaszai vannak, például vashiányos, könnyebben elfárad, tejcukor- és emésztési zavarral küszködik. Pedig a mihamarabbi kezeléssel, illetve az ehhez kapcsolódó életmódváltással elkerülhető a betegség súlyosbodása, valamint a későbbi szövődmények, a csontritkulás, pajzsmirigy-, cukor-, máj-, idegrendszeri betegség, egyes rosszindulatú daganatok kialakulása.
Ezért fontos a szűrés, amit a Hegyvidéki Önkormányzat az idei tanévben ingyenesen biztosított a kerületi általános iskolák első osztályosai számára. A vizsgálaton – szülői hozzájárulással – a közel 600 első osztályos diákból mintegy 330 gyermek vett részt.
A szolnoki Lisztérzékenyek Egyesülete a mintavételhez Biocard™ gyorstesztet használ, amihez egyetlen csepp, ujjbegyből vett vérre van szükség. A gyakorlatilag fájdalommentes szűrés eredménye tíz perc eltelte után leolvasható.
Két esetben egyértelműen megállapítható volt a lisztérzékenység, ezért a szakemberek azt javasolták a szülőknek, hogy keressék fel a házi gyermekorvost, aki a végleges diagnózis felállítása érdekében azonnal megírja a gyermek-gasztroenterológiai szakrendelésre szóló beutalót. Másik két diáknál IgA-hiányos eredményt mutattak ki, így nem lehetett biztonsággal megállapítani, hogy a gyerekek vérében megtalálható-e a lisztérzékenységre jellemző IgA autoantitest.

-ály