Rehabilitacio_a_hegyvidekieknek

Rehabilitáció a hegyvidékieknek

Területi ellátási kötelezettségének megfelelően a Széher úti Szent Ferenc kórház biztosítja a Hegyvidéken élők kardiológiai rehabilitációját, valamint a cukorbetegek utógondozását. Az egyházi fenntartású intézmény egyedülálló módon már néhány napos várakozási időt követően fogadni tudja a betegeket.

Megváltozott szolgáltatási renddel várja a XII. kerületben élőket a hegyvidékiek körében nagy népszerűségnek örvendő Széher úti Szent Ferenc kórház. A korábban a szívbetegségek gyógyítására szakosodott intézményben megszűnt az akkut ellátás minden formája, tavaly óta a rehabilitációra helyezik a fő hangsúlyt. A fővárosban egyedülálló modell létrehozásán dolgoznak, ami minden eddiginél hatékonyabb utógondozást biztosít a szívbetegek, valamint a diabétesszel küzdők számára.
A kórház területi ellátási kötelezettsége a budai részekre vonatkozik, emellett az Irgalmas Kórház, a SOTE Kardiovaszkuláris Központ és a Kardiológia Intézet is ide küldi utógondozásra a betegeit.
„A leggyakoribbnak számító by-pass és billentyűműtétek, valamint infarktus után lábadozóknak, illetve a szívelégtelenségben szenvedőknek kínálunk magas szintű ellátást – emelte ki dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató. – Megfelelő rehabilitációval immár kiugróan jó eredményeket lehet elérni, elég csak arra gondolni, hogy amíg korábban a szívelégtelenség túlélése alig hat hónap volt, ma inkább a hat év számít átlagosnak. Ez azonban kizárólag szigorú betegkövetést, egyénre szabott rehabilitációt igényel, amit nálunk valamennyi beteg megkap.”
Ráadásul februártól nem feltétlenül kell befeküdni a kórházba, lehetőség nyílik a nappali, kúraszerű kezelésre is. A páciensek rendszeresen bejárnak majd a kórházba, aludni viszont hazamehetnek. Már működik az ambuláns ellátás, amelyen a kerületi háziorvos beutalójával vehetnek részt a betegek.
A hegyvidékiek ezen a téren kifejezetten jó helyzetben vannak, ugyanis napokon belül időpontot kapnak, így az általános gyakorlattal ellentétben nem kell hónapokat várniuk, hanem szinte azonnal elkezdődhet a kivizsgálás. További előnyt jelent, hogy amennyiben bármilyen elváltozást észlelnek, a kórház azonnal be tudja utalni a beteget az egyházi szakintézmények egyikébe, ami jelentős időmegtakarítást eredményez.
„Igyekszünk újításokat is bevezetni – folytatta a főigazgató. – Ilyen a személyes példamutatás, amelynek keretében összehozzuk egymással a hasonló betegséggel küzdőket. Havonta egyszer ismert közéleti személyiség mesél a betegségéről, megosztja a hallgatósággal mindennapi küzdelmei és gyógyulása történetét. Januárban Nagy Bandó András volt a vendégünk, februárban Cserháti Ágnes, márciusban Vitray Tamás érkezik.”
A szívbetegek mellett a diabéteszesek számára is komplex életmódprogramot dolgoztak ki a kórházban. „A cukorbetegség kezelése rengeteg időt és odafigyelést igényel, amire a normál ellátás keretében nem mindig nyílik mód. Mi éppen ebben tudunk segíteni, ugyanis egyéni ellátást biztosítunk. Az inzulin mértékét a kórházi beállítás után folyamatosan ellenőrizzük, és hozzáigazítjuk az otthoni körülményekhez. Ez azért fontos, mert a pácienst egészen más hatások érik a nyugodt kórházi környezetben, mint a mindennapi életben, ez pedig a szükséges inzulin mennyiségét is befolyásolja” – sorolta az egyénre szabott kezelés előnyeit dr. Toldy-Schedel Emil.
Az intézmény mindezeken kívül még egy különlegességgel szolgál. Hamarosan elkészül az országos összehasonlításban is egyedülálló kardiovaszkuláris gyógyösvényhálózat, amelyhez hasonlóval hozzánk legközelebb Ausztriában és Svájcban lehet találkozni.
A Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével létrejövő, 3,6 és 7,2 kilométeres sétaútvonalakat a kórházban fekvő betegek kísérővel, a nappali bejárók pedig egyénileg használhatják, a pillanatnyi egészségi állapot nyomon követésére alkalmas polár órákat a kórházban vehetik át az érdeklődők. Az ösvényeket amúgy bárki igénybe veheti, kérésre térképet kap, valamint ha rendelkezik okostelefonnal, a tervek szerint hamarosan egy tájékoztató applikációt is letölthet az intézmény hot spotja segítségével.
Mivel a fejlesztések költségét a kórház a saját forrásaiból igyekszik kigazdálkodni, szívesen fogadja a betegek és szimpatizánsok felajánlásait. Számlaszám: Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció, 11100908-18919659-37000004.

(em.)


Budapesti Szent Ferenc Kórház

1021 Budapest, Széher út 73.

Telefon: 392-8246

Fax: 392-8248

E-mail: titkarsag@szentferenckorhaz.hu