Szivvel_dolgoznak1

Szívvel dolgoznak

Sokat jelentenek a szakmai díjak egy kórház életében, de az igazi elismerés mégiscsak az, ha a betegek elégedettek az orvosok, ápolók munkájával. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája a napokban kapta meg a páciensek szavazatai alapján az Év kórháza-díjat.

„A hajnali órákban a mentő a városmajori klinikára vitt, mert borzasztó mellkasi fájdalmaim voltak. A gyors és szakszerű ellátásnak köszönhetően még ma is élek. Szeretném hálámat kifejezni Merkely professzor úrnak és lelkiismeretes csapatának a szakmai ellátásért, a kedves és biztató szavakért, a törődésért. Sok ilyen orvosra és ápolóra lenne szüksége az országnak” – írta Kiss Piroska az Év kórháza-versenyt meghirdető HáziPatika.com egészségügyi portálon a Semmelweis Egyetem hegyvidéki klinikájáról.
Ugyanezen a weboldalon számtalan hasonló köszönetnyilvánító hozzászólás olvasható, de máshol is sokan megosztják az intézménnyel kapcsolatos pozitív tapasztalataikat. Miután a városmajori klinika a betegek szavazatai alapján elnyerte az „Év kórháza 2012” díjat, egy olvasónk az elismerés apropóján levelet írt lapunknak, hogy felhívja figyelmünket a szívkórház dolgozóinak példamutató munkájára. Ahogy dr. Miklauzič István fogalmazott, „a szívkórházban érezni lehet, hogy az orvosoktól a nővérekig mindenki szívből cselekszik… Több értelemben is szívvel dolgoznak itt a szívklinikán, s ettől mindenkiben a békesség lesz úrrá, és kellemes hangulatra derül.”
„Az első szó tőlem is a köszönet” – kezdte beszédét a díjátadó ünnepségen a győztesként kihirdetett klinika igazgatója. Dr. Merkely Béla elmondta, mindennapi munkájuk során a betegektől kapott pozitív visszajelzések adják számukra a legtöbb erőt. Hangsúlyozta, hogy a díj a Semmelweis Egyetemnek is szól, amely az ország csúcsellátó intézményeként támogatja a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelését.
„Ezen a területen rendkívül sok lehetőségünk van arra, hogy ha időben érkezik a beteg, akkor megmentsük az életét, és teljes gyógyulást biztosítsunk” – jegyezte meg a professzor. Kitért arra is, hogy bár a 2012-es év nem volt könnyű az ágazat számára, a városmajori klinikán megháromszorozódott a szívátültetések száma, és néhány héttel ezelőtt elvégezték a második sikeres végleges műszívbeültetést is.
A hegyvidéki „szívkórház” több mint százéves múltra tekint vissza, 1912-ben épült fel a Városmajor utcában a János Szanatórium sebészeti, nőgyógyászati és belgyógyászati osztályokkal. A Sváb-hegy oldalában megnyitott előkelő intézmény dr. Simaházi Tóth Gedeon vezetésével, a kor legmodernebb felszerelésével, 40 ággyal működött – itt kezelték többek között Babits Mihályt, Ady Endrét, később Jávor Pált és Uray Tivadart.
A jó nevű budai kórház államosított épületébe 1951-ben költöztették be a Budapesti Orvostudományi Egyetem Sebésztovábbképző Klinikáját, ahol egy évvel később létrehozták Magyarország első szívsebészeti osztályát. Az intézmény 1981-től Ér- és Szívsebészeti Klinikaként működött, amit – a szemléletbeli változásokhoz igazodva – ma már Szív- és Érgyógyászati Klinikának hívnak.
A klinika az elmúlt évtizedekben a szív- és érgyógyászat hazai fellegvárává nőtte ki magát. Itt végezték az első nyitott szívmotoros műtétet 1960-ban, az első pacemaker-beültetést 1963-ban. Az ország és a vasfüggöny mögötti Európa első MRI berendezését is itt üzemelték be 1987-ben, s az intézmény falai között zajlott az első hazai szívátültetés 1992-ben, az első műszívbeültetés 2008-ben, illetve az első magyarországi végleges műszívbeültetés a tavalyi év során.

z.

Az Év kórháza-díj

A HáziPatika.com immár nyolcadszor rendezte meg az Év kórháza-szavazást. A betegek öt kategóriában (orvosi-szakmai ellátás, ápolás és szakszemélyzet, infrastruktúra, ellátás, környezet és tisztaság) értékelhették az országban működő intézményeket. Az összesített eredmény alapján lett a 2012-es év legjobb kórháza a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája.Szivvel_dolgoznak2