A_barlang_es_a_remete2

A barlang és a remete

A Nagy-Hárs-hegy oldalában található Bátori-barlang közigazgatásilag ugyan nem tartozik a XII. kerülethez, ám közvetlenül a határon van, és számos turistaút vezet oda a Hegyvidékről. Közel a hegycsúcshoz, 425 méteres magasságban nyílik, egykor Bátori László pálos szerzetes élt benne remeteként. Egyes források Báthory néven emlegetik őt (és a helyet is), azonban az biztos, hogy semmi köze nincs a történelmi családhoz.
Bátori László pálos remete volt a XV. században, a budaszentlőrinci pálos kolostorban (a János-hegy és a Nagy-Hárs-hegy közötti nyeregben) szolgált, majd a magányt választva elvonult a világtól a kolostor feletti hegy oldalában nyíló barlangba. Húsz éven át, 1437-től 1457-ig tartó aszkéta életmódjának konkrét célja is volt: ez idő alatt lefordította magyarra a Bibliát.A_barlang_es_a_remete1
Legalábbis ez volt olvasható az 1910-ben felavatott emléktáblán, amelyet a barlang bejáratánál helyeztek el. Más kutatók véleménye szerint Bátori „mindössze” magyar nyelvű Biblia-magyarázatot készített. Ennek tisztázása a jövő feladata.
Az évszázadokra feledésbe merülő barlangot a Zugligeti Egyesület tisztíttatta ki és nyittatta meg a közönség előtt. A XX. század elején még szabadon látogatható volt a hely, amelynek kapujától kőlépcső vezet belülre, egy tizenegy méter hosszú terembe, ahonnan kétfelé ágazik az út: az egyik síkos és nehezen járható, a másik – több kisebb termet érintve – a nagyterem alatt pinceszerűen végződik. A kutatók még egy kápolnát is felfedeztek a mélyben.
Jelenleg a barlang balesetveszély miatt zárva van. Vasajtós bejárata a sárga sáv turistajelzés mentén található.

B. A.