Europa-bajnoksagon_remekeltek_a_karatesok

Európa-bajnokságon remekeltek a karatésok

Kiváló eredményeket értek el a Hegyvidék SE sportolói a szlovákiai Érsekújváron megrendezett első Shito ryu karate Európa-bajnokságon. Kunos Zsuzsanna aranyérmet szerzett, míg senior kategóriában Kápolnási Márton a dobogó harmadik helyére állhatott fel.

A Shito ryu karate és különböző iskolái sokáig számos világversennyel büszkélkedhettek, néhány éve azonban némileg háttérbe szorultak ezek. Ezért is örömteli, hogy a nemrég megalakult Európai Shito ryu Szövetség kezdeményezésére hosszú idő után folytatódott a hagyomány, ráadásul Európa-bajnoksággal, ami mindezidáig hiányzott a versenyek sorából.
Az első kontinensviadalnak a szlovákiai Érsekújvár adott otthont, a magyar stílusválogatottban a Hegyvidék SE Shuhari Karate-szakosztálya hét sportolóval képviseltette magát. Ennek előzménye, hogy a kvalifikációs versenynek számító Shito ryu országos bajnokságon a XII. kerületiek több dobogós helyezést és számos bajnoki címet is begyűjtöttek. Az Európa-bajnokságon Medgyesi-Petró Réka, Balatoni Lilla, Kunos Zsuzsanna, Anti Zsuzsanna, Tass Bulcsú, valamint – a csapat vezetőedzőjeként, egyben versenyzőként – Kápolnási Márton vett részt.
Az első napon Medgyesi-Petró Réka a 9–11 évesek között, míg Balatoni Lilla és Tass Bulcsú a 12–14 éves korosztályban kata (formagyakorlat) versenyszámban bizonyíthatta felkészültségét. Bár mindhárman egy nyert mérkőzés után búcsúztak, elmondható, hogy az ifjú katások jól teljesítettek, a szakemberek szerint versenyzésükre sajnálatos módon a kiforratlan szabályrendszer, valamint a rendezők és a nemzeti válogatottak közötti kommunikációból adódó félreértések is hatással voltak.
A felnőttek, azaz a 18 és 35 éves kor közöttiek mezőnyében a kata versenyszámban egyik versenyzőnek sem sikerült továbbjutnia az első körből, ráadásul ellenfeleik is korán búcsúztak, így a vigaszágra sem „juttatták be” a magyarokat. Nem sokkal ezután azonban megszületett a csapat első érme, Kápolnási Márton a harmadik helyet szerezte meg a 35 év felettiek számára kiírt senior kata versenyszámban.
„Harmadik éve rendeznek Magyarországon az edzőknek, tanároknak, illetve mestereknek szóló senior versenyt, amelyen a kezdetektől részt veszek – mondta a 2001-es római stílus-világbajnokságon küzdelemben harmadik helyezett csapatvezető. – Idén sikerült két érmet begyűjtenem, ezen felbátorodva arra gondoltam, érdemes lenne elindulni az Eb-n. Jól éreztem magam, ennek is köszönhető a formagyakorlat-bronzérem, amit nagy becsben tartok, hiszen már nem edzek napi több órát, mint aktív koromban.”Europa-bajnoksagon_remekeltek_a_karatesok2
A második napon Kunos Zsuzsanna a 15–17 évesek között a +56 kilósok kumite (küzdelem) versenyszámában állt tatamira, és végig meggyőző teljesítményt nyújtva szerezte meg saját maga és Magyarország számára az első Shito ryu Európa-bajnoki címet. Az eredmény több mint biztató a novemberi, madridi korosztályos világbajnokság előtt, amelyre a magyar lány junior kategóriában már korábban kivívta a szereplés jogát.
„A mostani Európa-bajnokság kicsit ugrás volt az ismeretlenbe, nem tudtam sok mindent az ellenfelekről, ezért is örülök annyira az aranyéremnek. Úgy érzem, a győzelem visszaigazolása a Hegyvidék SE-ben elvégzett munkának, ezért bizakodva várom a világbajnokságot. Ha minden jól alakul, Madridban is ott lehetek a legjobbak között” – tekintett előre Zsuzsanna.
A Hegyvidék SE másik nagy tehetsége, az ezúttal kevésbé sikeres Anti Zsuzsanna már július végén javíthat, hiszen a WKF karate rendszerben Magyarország rendezi az egyetemi és főiskolai Európa-bajnokságot. Rendkívül rangos eseményről van szó, a nagy világversenyeken ugyanis – néhány veterántól eltekintve – a többség ebből a korosztályból kerül ki.

MM.