Fegyverrel kényszerítették lopásra a betörőt?

Zártöréses módszerrel jutott be egy betörő a Tóth Lőrinc utca egyik társasházi lakásába július 11-én a déli órákban, ám a tulajdonos tetten érte őt, és a kerületi rendőrök kiérkezéséig visszatartotta. A tettes, Cs. Tibor kihallgatásakor azt állította, hogy a bűncselekményt azért követte el, mert testvére, Cs. István fegyverrel megfenyegette.
E kijelentése miatt a XII. kerületi rendőrkapitányság munkatársai a Terrorelhárítási Központ speciálisan képzett rendőreinek közreműködésével július 12-én a reggeli órákban házkutatást tartottak Cs. István józsefvárosi lakásán. Ennek során találtak egy átalakított, forgótáras fegyvernek látszó tárgyat, valamint többtucatnyi hozzá tartozó lőszert.
A kerületi rendőrkapitányság – őrizetbe vételük mellett – lopás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást Cs. Tibor 53 éves, valamint lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Cs. István 55 éves budapesti lakosok ellen.

Fémtolvajt fogtak az Irhás ároknál

Nem jutott messzire az a tolvaj, aki néhány nappal ezelőtt az Irhás árok egyik családi házának fészeréből lopta el egy autó hűtőrácsát, továbbá fém porszívót, csillárt, huzalokat és vascsöveket vitt el. A fémeket cipelő emberre a szomszéd figyelt fel, ő értesítette a rendőröket.
A kerületi kapitányság járőrei perceken belül a helyszínre érkeztek, és a közelben elkapták a tettest. A 43 éves, büntetett előéletű férfit előzetes letartóztatásba helyezték, ügye napokon belül a bíróság elé kerül.
Hoffmann Kornél kerületi rendőrkapitány lapunknak elmondta: a rendőrség a Hegyvidéken élőkkel együttműködve fokozott figyelmet fordít a fémlopások visszaszorítására, az elmúlt hónapokban sikerült több elkövetőt is lebuktatni. Tavasszal két férfit fogtak el, akiknél megtaláltak 150 méternyi, a fogaskerekű vasút felsővezeték-tartó oszlopairól levágott rézkábelt.

Térképen is rákereshetünk a körzeti megbízottakra

Az utóbbi időben egyre nagyobb súllyal működik a körzeti megbízotti szolgálat, amely a XII. kerületben is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A rendszer lényege, hogy a körzeti megbízottak folyamatosan ellenőriznek egy-egy rájuk bízott, lakosságszám alapján meghatározott kiterjedésű területet, kapcsolatot tartanak az ott élőkkel és a környéken lévő intézményekkel. A „kmb-seknek” ismerniük kell, miféle szabálysértések, bűncselekmények vagy közlekedési balesetek fordulnak elő a területükön, és tudniuk kell azt is, milyen az érintett lakók szubjektív biztonságérzete, mit tartanának szükségesnek a közbiztonság javítása érdekében.
Abból a célból, hogy a hegyvidékiek is megismerjék, kik szolgálják környezetük biztonságát, a rendőrkapitányság összeállított egy kerülettérképet a körzeti megbízottakról. Az önkormányzat honlapján, a www.hegyvidek.hu címen augusztustól elérhető térképen a „kmb-sek” személyéről és a velük való kapcsolattartási lehetőségekről tájékozódhat minden érdeklődő.

z.