Francia_randevu_a_Hegyvidek_Kozpontban

Francia randevú a Hegyvidék Központban

Croissant, terrine, aszalt szilva, sajtok, borok, fűszerek és kozmetikumok. A Sokszínű Európa rendezvénysorozat keretében két napra a Hegyvidék Központba költözött Franciaország, amelynek a magyarországi nagykövete is ellátogatott ide. Ebből az alkalomból lapunknak elárulta, miért veszélyes a munkája...

„Bon Jour!” – mondták a Francia Intézet gyakornokai, amikor a Hegyvidék Központban a standjukhoz léptem, hogy megtudjam, mennyire ismerem Franciaországot. A játék zenehallgatással kezdődött, a feladat pedig az volt, hogy kitaláljam, melyik előadót hallom énekelni. Edith Piaf euforikus hangját azonnal felismertem, így egy kirakós játék és mondattanulós feladat sikeres abszolválásával átmentem a „vizsgán”.
„Rengeteg olyan ország van, ahol ezt a nyelvet beszélik. Éppen ezért fontos, hogy az emberek tudjanak franciául! Nagyon szép nyelv, ugyanakkor a legtöbben elsősorban az angolt, vagy a németet választják” – mondta Zsófi, a Francia Intézet gyakornoka, aki társával együtt azon dolgozott, hogy megismertessék a látogatókkal a francia nyelv szépségeit.
Persze, az országra leginkább jellemző gasztronómiai és szépségipari különlegességekkel is találkozhattunk a Francia Napokon: természetes alapanyagú kozmetikumok, croissant, aszalt szilva, tejeskávé, sajtok, borok kellették magukat a pultoknál – és rengeteg édesség. „Elfelejtettem a sütemény nevét, de nagyon finom! Epres töltelék van benne, a tésztája pedig fenomenális! Nem akarom megtudni, hány kalóriát tartalmaz…” – jegyezte meg Márta, aki a diétáját szakította félbe az édes „bűnözéssel”.
A rendezvényre Franciaország magyarországi nagykövete is ellátogatott. „Nagyon örülök annak, hogy otthoni termékekkel találkozhatok itt, a Hegyvidék Központban. Franciaországban és Magyarországon is kedvelik a jó borokat és a finom húsipari termékeket. Amióta itt vagyok, felfedeztem a rendkívüli magyar borokat. Otthon mindenki a Tokajit ismeri, a száraz furmintot nem annyira, ezt azért sajnálom – mondta Roland Galharague, aki elárulta, miért olyan veszélyes a munkája. – Sok helyen kell ételeket kóstolnom. Nagyon oda kell figyelnem, ha nem akarok kövérebb lenni!”
A hazánk és Franciaország közötti szoros üzleti kapcsolatról Ducrot Ágnes, a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója beszélt: „Jelenleg Magyarországon Franciaország a harmadik legnagyobb befektető. A befektetések összege megközelíti a magyar GDP tíz százalékát. Számos tagunk magyar, valamint nemzetközi kis- és középvállalkozás, létszámuk eléri a kétszázat. Minden szektort felölelnek, a mezőgazdaságtól az autóiparig.”
A Sokszínű Európa elnevezésű rendezvénysorozaton a Cseh Napokhoz képest több importőr mutatta be portékáját. „A Cseh Napok volt az első lépés, és nagy sikert aratott. A Francia Napok megtartását már korábban eldöntöttük, a júliusi nemzeti ünnepükhöz kapcsolódva kézenfekvő választás volt. Tizennyolc kiállító vett részt a programon” – emelte ki Balassa László, a Hegyvidék Központ igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy lesz folytatás is, az ősszel újabb európai országot "varázsolnak" majd a Hegyvidékre.

B. Mimi