Kozeleg_a_parlagfu_szezon

Közeleg a parlagfűszezon

Hamarosan kezdődik a parlagfű pollenszórása, ami az ÁNTSZ becslései szerint az ország lakosságának egyötöde számára okoz kellemetlen, vagy akár súlyos allergiás tüneteket. A probléma súlyára való tekintettel a Hegyvidéki Önkormányzat kiemelten kezeli a parlagfű-mentesítés kérdését: a kerület saját fenntartású parkjaiban és közterületein időben elvégzik a gyom irtását, illetve a magántulajdonú területeket is rendszeresen ellenőrzik a bejelentések alapján. Aki nem gondoskodik a parlagfű irtásáról, jelentős összegű bírságra számíthat.

A földtulajdonosoknak, illetve a földhasználóknak idén is június 30-ig kellett gondoskodniuk ingatlanjuk parlagfű-mentesítéséről. Amennyiben ezt elmulasztották, büntetésre számíthatnak. Az ellenőrzést a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatal, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága végzi. Ez utóbbi szerv szabhat ki bírságot, amelynek összege a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén, a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.
„Amennyiben jelentős gyomfertőzöttséget találunk egy ingatlanon, felszólítjuk a tulajdonost a mentesítés elvégzésére” – magyarázta az önkormányzat környezetvédelmi ügyintézője, Péter Mihály. A felszólítás legtöbbször eléri a célját, azonban előfordulnak olyan esetek, amikor ez nem vezet eredményre – főként olyankor, amikor az önkormányzat értesítése nem jut el a tulajdonoshoz, mert ő nem tartózkodik a hivatalosan megadott címén. Abban az esetben, amikor egy ingatlanon a parlagfű nagyobb tőszámban is előfordul, kényszerkaszálás rendelhető el, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat maga végzi el a parlagfű-mentesítést, a felmerült költségeket pedig – a növényvédelmi hivatal által kiszabott bírság mellett – ráterheli a tulajdonosra.
Az önkormányzat teendői nem merülnek ki az ellenőrzésben, hiszen a magántulajdonú ingatlanokhoz hasonlóan a kerületi kézben lévő területeken is időben el kell végezni az allergén gyom irtását. Torma László, a városfejlesztési iroda munkatársa elmondta, hogy a kerületi gondozású parkokban havonta kétszer kaszálnak. Az utak mentén, fasorokban, illetve a saját tulajdonú telkeken is elvégezték június 30-ig a kaszálást, amit még megismételnek a nyár folyamán. „A parkokban és más helyszíneken együttesen közel négyszázezer négyzetméternyi zöldterületet tartunk karban” – érzékeltette a feladat mértékét az önkormányzat kertész műszaki ellenőre.
A parlagfű-allergia sokak életét megkeseríti az országban: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 15-20 százalékra becsüli a gyomnövény pollenjére allergiások számát.
A nyaralni készülők jó, ha tudják: a parlagfű termőterülete és a növényállomány nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában növekszik. A kontinens egyes részein rendkívül elhatalmasodott a parlagfű-probléma, különösen igaz ez a Kárpát-medencén kívül Franciaország délkeleti részére, valamint Észak-Olaszországra, a Pó-síkság területére. Terjedése nem állt meg, a jelentős állami programok ellenére még Ausztriában és Németországban sem tudtak gátat szabni térhódításának.

z.

 A parlagfüves hegyvidéki területekről bejelentés tehető az önkormányzat ingyenesen hívható zöldszámán: 06/80-200-907.