Onkormanyzati_szovetseg_a_tarsashazakkal

Önkormányzati szövetség a társasházakkal

Folytatódik az 50 lakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek az elmúlt években több mint kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a megújuló házakat mutatjuk be – ezúttal a Királyhágó tér 1. alatti épületet.

A „Szövetség a társasházakkal” programhoz 2010-ben csatlakozott a Királyhágó tér 1. alatti társasház, amely összesen közel négymillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Hegyvidéki Önkormányzattól. Boldog Krisztina közös képviselő elmondta, hogy a múlt év legfontosabb feladata az 1914-ben átadott, helyi védettségre javasolt épület tetőszerkezetének felújítása volt. Emiatt már hónapokkal korábban el kellett keríteni a járda egy részét a Böszörményi úti oldalon, ugyanis az állapotfelmérést végző szakemberek elképzelhetőnek tartották, hogy kisebb-nagyobb épületdarabok zuhannak a járdára.
A munkálatok során a teljes héjazat mellett szintén újakra cserélték a korhadt, elgombásodott gerendákat, valamint kiépítették a kéményjárdát és a villámvédelmet. Mindez közel harmincmillió forintba került, amit a célbefizetésekből, az önkormányzat pályázata segítségével, valamint a lakástakarék-pénztárral kombinált Termo Stílus hitelből fedeztek. Az utóbbi konstrukciót Boldog Krisztina jó szívvel ajánlja minden forráshiánnyal küszködő társasháznak, ugyanis az állami támogatásnak köszönhetően az ötéves futamidejű hitel kamata a gyakorlatban nulla százalék.
A felújítási támogatáson kívül az önkormányzat az építésiengedély-kérelem beadásában és általában az ügyintézésben is sokat segített a lakóközösségnek – árulta el a közös képviselő. Hozzátette, hogy még ebben az évben elkészül a méretlen elektromos hálózat rekonstrukciója, míg a következő esztendőkben szeretnék felújítani a függőfolyosókat és a homlokzatot. Mindehhez ismételten igénybe vennék az önkormányzat támogatását, így a társasház mindenképpen indul a következő pályázaton.

m.