Szabadon_tehetem_amit_szeretek1

„Szabadon tehetem, amit szeretek”

A gimnáziumban az egyik tanára azt mondta, nincs hangja, azonban a sok munka és a kitartás meghozta a gyümölcsét, állandóan koncertezik valahol a nagyvilágban. Harcsa Veronikával beszélgettünk, aki együttesével, a Bin-Jippel augusztus 24-én a MOM Jazz Kert színpadán lép fel.

Jelenleg Belgiumban van, mire lapunk megjelenik, a Bin-Jip részvételével lezajlott a Balaton Sound, majd augusztusban a MOM-ban találkozhatunk önnel. Nem fáradt?

– A nyár számomra nem a pihenésről szól, hiszen ilyenkor számos fesztiválon fellépünk, bejárjuk az országot, és külföldi koncertek is adódnak. Ráadásul Gyémánt Bálint gitárossal nemrég felvettük a duónk bemutatkozó lemezét, ezt október harmadikán mutatjuk be a Művészetek Palotájában. Különleges est lesz, már most próbálunk, készülünk rá. A sok feladattal és utazással együtt élvezem a nyarat.

A Hegyvidéken született, jelenleg is itt él. Mi az oka annak, hogy ennyire hűséges a kerülethez?

– Éltem Pesten is, de elég hamar hiányozni kezdett a természet. Most is praktikusan közel lakom a belvároshoz, ugyanakkor ha kinézek az ablakon, minden csupa zöld, ez megnyugtat.Szabadon_tehetem_amit_szeretek2

Meséljen egy kicsit a külföldi fellépéseiről! Mennyivel másabb egy idegen ország közönsége előtt játszani, mint itthon?

– Jelenleg a Brüsszeli Konzervatórium kétéves mesterképzésén vagyok diák, a duólemezünket pedig egy berlini kiadó jelenteti meg Nyugat-Európában, így több városhoz is kötődöm Budapesten kívül. Természetessé vált, hogy sok időt töltök külföldön. Vannak különbségek egyes országok közönségének habitusát illetően, mint ahogy Budapest és vidék között is, de a lényeg mégis mindenhol ugyanaz. Elzenéljük a történetünket, és hatni szeretnénk a hallgatóságra.

Egy televíziós interjúban elmesélte, hogy a gimnáziumban az egyik tanára azt mondta, nincs hangja. Most mégis állandóan hívják fellépni, nemzetközi szinten ismerik és elismerik. Milyen érzés visszagondolni a múltbéli kritikus mondatra?

– Szerencsés az, aki már gyerekként tudja, mi szeretne lenni. Nagy kerülőkkel jutottam el a zenéhez, és valóban nem volt egyértelmű, ez-e az én utam. Sok munka és kitartás kellett hozzá, hogy megtaláljam a saját hangom, a stílusom, vagyis az önkifejezésem eszközeit. Így viszont, hogy semmi nem pottyant az ölembe, borzasztóan megbecsülöm azt a kivételes állapotot, hogy ma az lehet a foglalkozásom, amit a legjobban szeretek csinálni.

A Bin-Jip zenekarral 2010 óta koncertezik. A honlapjukon közzétettek egy videót a próbájukról, abból azonnal kiderül, nagyon jól ismerik egymást. Gondolom, ezért is megy olyan jól az improvizáció...

– Jazz-zenészek akkor is tudnak közösen improvizálni, ha nem ismerik egymást, hiszen közös a zenei nyelv. Ugyanakkor a Bin-Jippel rengeteget dolgozunk, és természetesen nem múlt el nyom nélkül a sok együtt töltött idő, próba, fellépés.

Augusztusban a MOM-ban lépnek fel. Mire számíthatunk?

– A Bin-Jip kísérleti elektronikus zenét játszik, amit Gyémánt Bálint gitáros, Andrew J producer-dj és én állítunk elő. Mivel a MOM-beli koncertünk viszonylag korai időpontban lesz, kifinomultabb műsorral készülünk, mint egy késő esti fesztiválfellépésre, nagyobb hangsúlyt kapnak majd a részletekben gazdag, jazzt és elektronikát vegyítő megoldások. Most készül a második lemezünk, erről az új albumról is hallhat majd néhány dalt a közönség.

Két éve lapunknak elmondta, egy őrangyalt szeretne maga mellé, aki óvja és segíti abban, hogy minden vágya teljesüljön. Megtalálta már?

- Nem tudom, hogy egy őrangyalnak, a sorsnak vagy a szerencsének kell -e megköszönnöm, de nagyon jól alakul az életem. Szabadon tehetem, amit szeretek, és remek társakra leltem a zenében.

Boussebaa Mimi