Termeloi_adomanyok_raszolruloknak

Termelői adományok a rászorulóknak

A Hegyvidéki Önkormányzat és a ceglédi kistérség termelői közösségének együttműködésével létrejött kistermelői piac május óta minden munkanapon azonos helyszíneken várja a vásárlókat. A nagy népszerűségnek örvendő piac termelőivel kötött legújabb megállapodás szerint az árusítók mindennap összeállítanak öt adománycsomagot. Az adományok címzettjeit azok közül választják ki, akik gondozottként, segélyezettként szerepelnek az önkormányzat nyilvántartásaiban.

Nagy népszerűségnek örvend a Hegyvidéki Önkormányzat és a ceglédi kistérség termelői közösségének együttműködésével létrejött kistermelői piac, amely május óta minden munkanapon azonos helyszíneken várja a vásárlókat. Termékeik nemcsak frissek, olcsóbbak is a bolti kínálathoz képest azáltal, hogy az értékesítésben nem vesznek részt kereskedelmi láncok.
Sajnos, a Hegyvidéken is élnek olyanok, akik nehéz anyagi körülményeik miatt nem tudnak rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt vásárolni maguknak, illetve sok idős, beteg ember azért nem jut el a piacra, mert nehezen tud kimozdulni otthonából. Nekik nyújt segítséget az önkormányzat és a termelők közössége egy új, közösen kidolgozott adományozási programmal.
„Megállapodtunk a termelőkkel, hogy mindennap összeállítanak öt adománycsomagot, amit intézményeink munkatársai juttatnak el a hegyvidéki rászorulókhoz” – ismertette a kezdeményezés lényegét Kovács Lajos. A kerület szociális ügyekért felelős alpolgármestere elmondta: az adományok címzettjeit azok közül választják ki, akik gondozottként, segélyezettként szerepelnek az önkormányzat nyilvántartásaiban. Ezt a gondozási központok és a családsegítő központ ajánlásai alapján végzik, ám a későbbiekben az egyházakat, karitatív szervezeteket is bevonnák a munkába, hogy a lehető legszélesebb körben el tudják érni a kerület rászoruló polgárait.
Bár egy-egy piacnapon csak öt címre vihetnek ki adománycsomagot, igyekeznek minden gondozottat meglátogatni az elkövetkező hónapokban. Így egy év alatt akár 1300 különböző helyre is eljuthatnak a termelők felajánlásai.
„Mindenki, aki épp árusít a hegyvidéki piacon, aznap hozzájárul valamelyik termékével az adománycsomagokhoz” – emelte ki Takács Ildikó, a kistermelői egyesülés képviselője. Mint hozzátette, a csomag mindig az aktuális piaci kínálathoz igazodik, így a késztermékek mellett szezonális zöldségeket, gyümölcsöket válogatnak össze a rászorulók számára.

z.