Antik_pop_a_Hegyvidek_Galeriaban

Antik pop a Hegyvidék Galériában

Oláh Mátyás László Antik pop című kiállításának ad otthont a Hegyvidék Galéria. A szobrok, képek között olyan ismert művek reprodukciója is feltűnik, mint például a Kossuth téri metrómegállóban található Teiresziasz-figuráé.

Múzeumban készült, rosszul komponált fényképek, a Kossuth téri metrómegálló Teiresziasz-figurája, életnagyságú hintaló, támadást színlelő középkorú férfi alsónadrágban, piaci életképek, amelyeken a hangsúly minden esetben a portékán van – Oláh Mátyás László Antik pop című tárlata kínálja ezt a sokféleséget a Hegyvidék Galériában. Érdekesség, hogy a művek hétköznapi témákat dolgoznak fel, a kiállítás légköre mégis szürreális.
„Olyan világban járunk, ahol a »valóság fénye« nem érinthet meg bennünket, ahol minden tárgy az eredeti szellemiségétől függetlenné vált reprodukció. Ahol a műalkotás eredeti mondandója egy deszakralizált és végletekig kommercializálódott »valóság« közvetítő mechanizmusain, sokszoros reprodukcióin keresztül kellene, hogy eljusson hozzánk” – írta le a kiállítás atmoszféráját Szűcs László Gergely filozófus.
Oláh Mátyás László szerint a tárlat a művek szempontjából nem, ám az ő szemszögéből tematikus, hiszen eddigi munkásságából ad egy szeletet: „Kicsit az összefoglalása annak, amit eddig csináltam – magyarázta az alkotó. – Azt is jelzi, hogy vízválasztóhoz érkeztem. Tudatosabb módon alkotok. Itt el lehet tölteni akár egy órát is nézelődéssel… Az ember mindent próbál a magáévá tenni, vagy legalábbis én ennyire falánk vagyok a művészetben: a grafika, a festészet, a szobrászat és a fotózás is érdekel. A festő, vagy a szobrász, akárcsak az író, költő, kicsit régimódi. Ez egy értelmiségi nézőpont. Régies, bizonyos szempontból nem korszerű. Az Antik pop egyfajta fúziója a réginek és az újnak.”

BM

A kiállítás megtekinthető: július 30-ig, kedden, csütörtökön és pénteken 10–18 óráig. Finisszázs: július 25-én 18 órakor (a tárlathoz kapcsolódó művészeti album bemutatója). Cím: Hegyvidék Galéria, XII., Városmajor utca 16.