Arkay-dij_a_tehetsegeknek1

Árkay-díj a tehetségeknek

Tizedik alkalommal adták át a Hegyvidéki Önkormányzat által alapított Árkay-díjakat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) legkreatívabb végzős építészhallgatóinak. „Azzal a szándékkal alapítottuk a díjat, hogy ösztönzést adjunk a kerületünkben működő MOME végzős építészhallgatóinak az újszerű építészeti megoldások kidolgozásához” – beszélt a pénzjutalommal járó elismerés céljáról Kovács Lajos. A bírálóbizottság elnöki tisztét betöltő alpolgármester megjegyezte: fontos, hogy életben tartsák az inspirációt, hiszen „ahogy száz évvel ezelőtt Árkay Aladár értékeket teremthetett a Hegyvidéken különleges épületeivel, ma is szükség van arra, hogy a legtehetségesebb tervezők lehetőséget kapjanak elképzeléseik kibontakoztatására”.
Dr. Somogyi Botond kerületi főépítész, a zsűri társelnöke elmondta, hogy az idén tíz diplomaterv közül választották ki a díjra érdemesnek talált munkákat. Három tervet emeltek ki, de műfaji különbözőségük miatt nem állított fel rangsort a zsűri – így mindhárom pályamű bruttó 150-150 ezer forint pénzjutalomban részesült.
Az egyik díjazott építészhallgató, Bodonyi Zoltán a Rákóczi híd déli oldalán található, elhanyagolt, ám jobb sorsra érdemes vízparti területet választotta diplomatémája helyszínéül. Koncepciójában a dunai korzó továbbépülne a Kvassay híd irányába, az ártéren pedig szabadtéri színpad, mobil piac, jégpálya és pihenőkert jöhetne létre. A lugassal barátságosabbá tett árvízvédelmi fal rejtené a parkot kiszolgáló létesítményeket, például a mosdót, a kerékpártárolót, a kávézót és a korcsolyakölcsönzőt. A zsűri szerint Bodonyi Zoltán jól kidolgozott modelljének értéke, hogy az egyszerű formai kialakítás ellenére sokszínű módon lehetne hasznosítani a területet, amely méltó folytatása lenne a híd északi oldalán kialakult kulturális centrumnak.
Butora Tamás díjnyertes munkájában a vakok számára tervezett színházat, amely az elképzelései szerint a Városligetben épülhetne fel, közel a Vakok Állami Intézetéhez. Ebben olyan eszközökkel kötnék le a közönség figyelmét, amelyek például a hallásra, a szaglásra vagy akár a hőérzetre hatnak. A színházlátogatók az előadótér közepén foglalhatnának helyet, a vak színészek pedig körülöttük játszanának – így mindenki a cselekmények részesévé válna. A bírálóbizottság nagyra értékelte, hogy a színház tömege, alaprajzi elrendezése világos, áttekinthető, tiszta rendszer, kiválóan variálható külső és belső terei együtt és külön is jól funkcionálnának.Arkay-dij_a_tehetsegeknek2
A Szent Gellért tér szintje alatt található, régen földfelszínen lévő, később beboltozott és betemetett Ősforrás, valamint a Gellért, Rudas és Rác fürdőket összekötő, hegybe vájt alagút, a Gellért-táró összekapcsolásának, fürdő- és gyógybarlangként való hasznosításának tervét vázolta fel Tőrös Ágnes. Az alkotó a Fürdőfilozófia című díjazott munkájában művészien kidolgozott, festményszerű látványterveken mutatta be, milyen érzés lenne a föld alatti folyosókon a bokáig érő, gőzölgő termálvízben mezítláb sétálni, vagy a kis, barlangszerű termek medencéiben megpihenni. A föld alatti fürdő bejáratát a Sziklakápolna alatti, jelenleg befalazott nyílásnál alakíthatnák ki: a kapu maga a szikla lenne, ahová egy híd vezetné a látogatókat.
A MOME végzős hallgatóinak műveit június elején néhány napra kiállították a Ponton Galériában, ám nem ez volt az utolsó alkalom a kiváló tervek megtekintésére. Kovács Lajos alpolgármester ugyanis kezdeményezte, hogy még ebben az évben szervezzenek egy hegyvidéki kiállítást az elmúlt tíz év Árkay-díjas munkáiból.

sz. 

Diplomakiállítások

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem végzős hallgatói idén is bemutatják diplomamunkáikat a Ponton Galériában (I., Batthyány utca 65.) A még hátralévő kiállítások időpontjai: Formatervezés és tárgyalkotás 2. – megnyitó: június 18., kiállítás: június 19–22. Animáció és tervezőgrafika – megnyitó: június 25., kiállítás: június 26–29. Fotográfia és médiadesign – megnyitó: július 2., kiállítás: július 3–6.