A_cukorbetegseg_tunetei_enyhithetoek

A cukorbetegség tünetei enyhíthetők

A cukorbetegség megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Krivanek László az önkormányzat által nemrégiben elindított Egészséges Hegyvidék program keretében megrendezett Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi rendezvényén. A Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának főorvosa hangsúlyozta: helyes életmóddal jól karbantartható a már kialakult diabétesz.

Amíg 2003-ban világszerte 189 millió cukorbeteget tartottak számon, addig 2025-re a kór 324 millió embert érinthet – a megdöbbentő statisztikai adatot dr. Krivanek László ismertette az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásán, amely a diabéteszről szólt.
A betegségen belül két nagy csoportot különíthetünk el: az 1-es típusú cukorbetegségnél – más néven inzulinfüggő diabetes mellitusnál – a betegek hasnyálmirigyében az inzulint elválasztó Langerhans-szigetek úgynevezett ß-sejtjei pusztulnak el, ennek következtében nem termelődik inzulin, ami inzulinhiányhoz vezet. Ez a diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban alakul ki. Tünetei a levertség, a fáradtság, a fokozott szomjúság, illetve a bővebb vizeletképződés. A betegek kezeléséhez elengedhetetlen az inzulin. Amennyiben a terápia elmarad, vagy nem megfelelő, akár úgynevezett ketoacidózisos kóma is kialakulhat.
A 2-es típusú cukorbetegség, azaz a nem inzulinfüggő diabétesz sokáig észrevétlen marad, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát. Általában 30 év felett jelentkezik, napjainkban azonban a túlsúlyos gyerekek körében is egyre gyakoribb. A jelenség aggasztó, hiszen a 2-es típusú cukorbetegséghez gyakran súlyos verőér- és idegrendszeri szövődmények is társulnak.
A legfrissebb adatok szerint, minden negyedik kórházba szállított betegnél alsóvégtag-amputációt végeznek, minden ötödik szívinfarktusgyanús, minden hatodik végstádiumú vesebeteg, minden hetedik szélütéses, minden nyolcadik átmeneti agyi keringészavarral küzd – ők mindnyájan 2-es típusú cukorbetegségben is szenvednek. Ráadásul a látás elvesztésére huszonötször, a veseelégtelenségre tizenhétszer, a szívbetegségekre csaknem hatszor, a láb fekélyesedésére és érszűkületre ötször, míg agyi keringészavarra ugyancsak majdnem hatszor nagyobb esélye van a cukorbetegeknek.
A cukorbetegség diétával, mindennapos mozgással karbantartható, a tünetek enyhíthetők, a teljes gyógyulásra azonban nem lehet számítani. Krivanek László éppen ezért a megelőzés érdekében arra intette a hallgatóságot, hogy 45 év felett mindenki rendszeresen ellenőriztesse a vércukorszintjét. Emellett ügyeljünk a kilóinkra, étkezzünk egészségesen, és tornázzunk lehetőleg mindennap! – hangsúlyozta a főorvos, aki szerint akkor járunk el helyesen, ha erre minél fiatalabb korban megtanítjuk gyermekeinket.

(sm.)