Elkészült a járda az Irhás árokban

A most lezárult, mintegy harmincmillió forint értékű beruházás eredményeképpen a Kakukkhegyi úttól a Törökbálinti útig kényelmes és biztonságos járdán közlekedhetnek az Irhás árokban élők, illetve a környékre nagy számban ellátogató turisták. A „Dél-budapesti régió vízrendezése” uniós program keretében, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztés Operatív Program támogatásával a főváros felújította az árok vízelvezető hálózatát. A munkálatok során elkészült a mederrendezés, valamint a Törökbálinti út és Kakukkhegyi út közötti nyílt árok lefedése.
A lakosság részéről érkező kéréseket figyelembe véve az útszakaszt fele-fele arányban kezelő XII. és XI. kerületi önkormányzat úgy döntött, hogy az Irhás árok teljes hosszán új járdát építtet. Korábban erre azért nem volt lehetőség, mert a nyitott vízelvezető miatt az út több részén egyszerűen nem volt helye a gyalogjárónak.
Tavaly az Ördögorom lejtőtől a Törökbálinti útig készült el a szögletes, London típusú térkőből kirakott járda, a hozzá tartozó szegély és a kiemelt padka, valamint felépült a rézsű- és támfalrendszer. Tavasszal folytatódott a munka, a rézsűre geocellás műanyag került, a speciális anyagra hordott termőföldet pedig befüvesítették. Ezzel a megoldással végérvényesen megszűnik az agyag és az apró kövek kipörgése a járdára.
Kisebb változások történtek a további nyomvonalat illetően. A helyszíni bejáráson – az Irhás Árok Projekt nevű civilszervezettel egyetértésben – a két önkormányzat úgy döntött, hogy a felső szakaszon a járdát közvetlenül a vízművek kerítése mellett vezetik el. Némileg lassította a munkát, hogy a XI. kerületi oldalon, az Adorján útig tartó részen időközben több telken megindult az építkezés, a tulajdonosok pedig kocsibejárókat alakítottak ki. Ezért néhány helyen kompromisszumokat kellett kötni annak érdekében, hogy a gyalogosok is könnyen közlekedhessenek, és az autóbehajtókat se kelljen elbontani.
A közlekedésbiztonság további javítása érdekében az Ördögorom lejtő-csomópont felett sebességcsillapító bordát alakítottak ki, amely egyúttal gyalogosátvezetésként is szolgál. Még az idén lezajlik a XI. kerület által megígért faültetés, a tervek szerint az új járdák mellé több tucat növényt telepítenek.

(m.)