Hetven_eve_erettsegiztek_az_egykori_Sion-novendekek

Hetven éve érettségiztek az egykori Sion-növendékek

Immár tizenötödik alkalommal tartották meg szokásos találkozójukat a Notre Dame de Sion egykori növendékei. A második világháborút követően feloszlatott rend épületében ma az Arany János Általános Iskola és Gimnázium működik, és neveli diákjait a Sion-örökség szellemiségében.

Hűek alma materükhöz a Notre Dame de Sion rend Meredek utcai iskolájának egykori diákjai, akik minden évben összegyűlnek a ma már az Arany János iskolának otthont adó épületben, hogy együtt elevenítsék fel közös élményeiket. Az idei, sorrendben tizenötödik találkozónak különleges apropót adott a hetvenéves érettségi találkozó, amelyen az akkori végzős osztály több tagja is részt vett.
„Mindig vár minket valamilyen újdonság, néhány éve a kerti pavilonokat újíttatták fel, tavaly emléktáblát avattunk, valamint elkészült a háborúban súlyosan megsérült neogótikus kápolna alapjainak feltárása – mesélte a volt magyarországi Sion-növendékek közösségét összefogó Milicsinszky Éva. – Örülünk ennek, hiszen mindez azt mutatja, hogy az iskola vezetése fontosnak érzi a hagyományok ápolását, a múlt értékeinek életben tartását.”
Az európai tartományfőnökség tagja elmondta, hogy 1948-ban az egyházi iskolák államosítása a tizennyolc évvel korábban alapított (a tanévkezdő ünnepségre Horthy Miklósné és Angelo Rotta pápai különmegbízott is ellátogatott) Notre Dame de Sion Katolikus Leánygimnáziumot is elérte, a rend tagjai a következő évben elhagyták az országot. A Szörényi-Reischl Gusztáv mérnök munkáját dicsérő, neobarokk stílusú épületet először az Oleg Kosevoj szovjet ösztöndíjas iskola vette birtokba, majd 1954-ben itt kezdte meg működését az Arany János Általános Iskola és Gimnázium. Az ötvenes évek óta találkoznak a magyarországi Sion-növendékek, eleinte különböző helyszíneken, tizenöt esztendeje pedig már az Arany János iskolában.
„Sajnos, egyre kevesebben vagyunk. Míg 2001-ben, az épület átadásának hetvenedik évfordulóján száznál is többen gyűltünk össze, az utóbbi időben már csak harmincan-negyvenen tudnak eljönni. Ezért is jó és fontos, hogy immár két éve a háború alatt befogadott fiúosztályok tagjai is közöttünk lehetnek” – hangsúlyozta Milicsinszky Éva.
Kiváló kapcsolatokat ápol a Sion renddel az Arany János iskola, amely kiemelt feladatának tekinti a folytonosság fenntartását, a Sion-szellemiség megőrzését – hangsúlyozta Patkó Lajos igazgató, aki több újdonságról is beszélt. Folytatódik a kápolna alsó részeinek felújítása: az egyik szülő felajánlásának köszönhetően mészkőlapokkal burkolnák le a nagyméretű pinceszintet, ahol az épületben működő három intézmény múltját feldolgozó iskolatörténeti kiállítás kapna helyet.
Szintén a tervek között szerepel a „Gyerek az idő” program elindítása, amelynek lényege, hogy a jelenlegi diákok a digitális történelemmesélés műfajában különböző módszerekkel feldolgoznák a régi Sion-növendékek, illetve a rend nővéreinek számukra elmondott visszaemlékezéseit. Többen közülük kiérdemelték a Világ Igazai kitüntetést, amit azok kaphatnak meg, akik zsidókat mentettek a holokauszt idején.
„A nővérek 1944–45-ben mintegy száz zsidó embernek nyújtottak menedéket, rájuk is szeretnénk emlékezni az iskolai holokauszt-emléknapokon, felidézve egyúttal a Notre Dame de Sion szellemiségét: az antiszemitizmus elítélését és az egyenlőség hirdetését” – foglalta össze a kezdeményezés lényegét Patkó Lajos, hozzátéve, hogy reményei szerint a program már a következő tanévben útjára indulhat.

(-em)