Kozosen_ultetett_fa_jelkepezi_osszetartozasunkat1

Közösen ültetett fa jelképezi összetartozásunkat

A történelmi Magyarországot feldaraboló trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója, június 4-e a Nemzeti Összetartozás Napja 2010 óta. Az emléknap alkalmából a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán (TF) a Tehetséges Fiatalok-műhely tagjai Magyar Sors címmel zenés irodalmi összeállítást mutattak be határon túli magyar szerzők műveiből. A műhely elnöke, Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina által rendezett műsort első ízben a kettős állampolgárságról szóló, elbukott népszavazást követően láthatta a közönség.
Az előadás után a TF kertjében közösen ültettek fát a Hegyvidéki Önkormányzat, valamint az oktatási intézmény képviselői. Fonti Krisztina és Kovács Lajos alpolgármesterek, dr. Hamar Pál tanszékvezető, általános dékánhelyettes és dr. Berkes István tudományos dékánhelyettes egy cseresznyefát helyeztek el a földben.

„A faültetés a nemzeti összetartozásunkat és a jövőbe vetett hitünket szimbolizálja” – mondta az ünnepségen Fonti Krisztina. Az alpolgármester megjegyezte, hogy a közös ünneplés a kerület és a TF között kialakult, évtizedekre visszanyúló jó kapcsolatot is példázza.
Dr. Hamar Pál több példát is felhozott az együttműködésre, így a TF-esek rendszeresen részt vesznek különböző kerületi sportrendezvényeken, és minden évben bemutatókat tartanak az Előzd meg a fogaskerekűt! versenyen. Az egyetemi tanár megemlítette, hogy évekkel ezelőtt részt vett a Sportos, edzett Hegyvidék program kidolgozásában, amire igazán büszke, hiszen az önkormányzat szabadidősport-programja ma is jól működik. Kozosen_ultetett_fa_jelkepezi_osszetartozasunkat2

*

Sokat tanulhatunk a jezsuita rend tagjaitól, ha fel akarjuk oldani Trianon fájdalmát. Hiszen ők azok, akik képesek mindent megtenni céljaik elérése érdekében – hívta fel a figyelmet a Kereszténydemokrata Néppárt budapesti szervezetének a Királyhágó téri Turul-emlékműnél tartott megemlékezésén Szalma Botond.
„Sokan mondják, hogy felejtsük el a múltat. Ez rossz politika, mert Trianon egy szándékos, nemzetpusztító folyamat első lépése volt, amire nem lehet más a válaszunk, mint az, hogy eddig, és ne tovább!” – hangsúlyozta a KDNP fővárosi elnöke, aki szerint szerethető békediktátum nem létezik. Most eljött végre az idő, hogy beteljesüljenek Ravasz László gondolatai, aki azt mondta: Trianon ellen az teszi a legtöbbet, aki elmondja az igazságot.
Szalma Botond szavait követően galambok szálltak fel a szobor mellől, hogy elvigyék az összetartozás üzenetét a határon túli magyar részekre, majd Pál István, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, valamint Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke szólt az egybegyűltekhez. Szász annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ha minden magyar megfogja a másik kezét, a keblünkre öleljük az egész Kárpát-medencét.
A beszédek után Keczkó Pál evangélikus lelkész mondott imát, majd a jelenlévők, köztük Bernyák Adrienn önkormányzati képviselő, elhelyezték az emlékezés virágait a Turul-emlékmű talapzatánál.

sz–m.