Legyunk_emberszabasuak

„Legyünk emberszabásúak!”

A Jókai Klub Családban marad című kiállítása akár az emberiség portréja is lehetne. Mihályfi Iván kollázsgrafikáin majmokat és embereket ábrázol mindennapi szituációkban, nem mindennapi jelentéstartalommal.

Majom: emlős, az ember elődje, a köznapi nyelvhasználatban pejoratív jelző. „Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra” – fogalmazott egykor Charles Darwin, az evolúciós elmélet szülőatyja.
A tudós gondolatait Mihályfi Iván így szőtte tovább: „Ha magunkat úgy aposztrofáljuk, hogy többek vagyunk, mint az állatok, akkor azt be is kell bizonyítani. Ezért mondom: legyünk emberszabásúak!” – magyarázta a Jókai Klubban nemrég megnyílt kiállítása mondanivalóját az alkotó, aki idáig a fiókjában őrizte műveit, de most úgy érezte, eljött az ideje, hogy másokkal is megossza mindazt, amit látott, megélt.
Első önálló tárlata akár az emberiség portréja is lehetne. Különleges kollázsgrafikáinak főszereplői emberek és majmok.
„Mihályfi Iván figyel és lát minket. Aztán elkezd alkotni. Vajon pusztán csak tükröt tart elénk? Látjuk a képek aktualitásait, a híreket, amelyekkel a média ügyeket kúsztat a fejünkbe. Dohány, erőszak, liliomtiprás, baleset, szerencsejáték – csillapíthatatlannak tűnő fogyasztói étvágy…” – értékelte a kiállítást Hargitai Lilla szociológus, kommunikációs szakember, a Médiaunió Alapítvány ügyvezetője, aki szerint az ábrázolt jelenetek nemcsak közéleti témákat dolgoznak fel, annál jóval többről van szó.
Családban marad – Mihályfi Iván ezt a címet adta válogatásának. Úgy gondolja, hogy az emberiség egy nagy család, amelyben mindenki egyszerre jó és rossz, bűnös és ártatlan. A különféle tulajdonságok köztünk, velünk és bennünk élnek, azaz „családban maradnak”.

BM