A_matek_is_lehet_konnyu

A matek is lehet könnyű

Hiába a számtalan játékos tanulást elősegítő könyv és számítógépes program, a matematika továbbra sincs ott a képzeletbeli tantárgy-népszerűségi lista élmezőnyében. Ezen változtatna a GeoGebra nevű ingyenes nemzetközi oktatási szoftver, amelynek „utazó nagykövetével”, a Budai Középiskolában tanító Koren Balázs matematikatanárral beszélgettünk.

Itthon egyelőre keveset hallani a GeoGebráról. Mit kell tudni a szoftverről?

– A GeoGebra mint kifejezés a geometria, illetve az algebra szavak társításából jött létre, és pontosan leírja, miről is szól a program. Eredetileg szakdolgozatnak indult, a készítője, egy matematika–informatika szakos osztrák egyetemista, Marcus Hohenwarter akkor még nem is tudta, hogy mit indított el. Miután 2002-ben feltöltötte a programot az internetre, rengetegen csatlakoztak, s kezdték javítgatni, kiegészíteni a szoftvert. Egy konferencián találkozott Markus és a cambridge-i egyetemen oktató Lavicza Zsolt, aki hatalmas fantáziát látott az akkor még kezdetleges alkalmazásban. Innen számíthatjuk a mai GeoGebra megszületését, amely egy nyílt forráskódú és ingyenes program. Ez azt jelenti, hogy a Linux operációs rendszerhez, vagy a Firefox böngészőhöz hasonlóan mindenki számára ingyenesen elérhető az interneten. Ezenkívül lehetőség van saját részeket hozzáadni a forráskódhoz, s ezek a hozzáadott anyagok később részét képezhetik a szoftvernek. Nagy öröm látni, hogy több magyar fejlesztő is dolgozik a GeoGebra jobbá tételén.

Ön hogyan került közelebbi kapcsolatba a GeoGebrával?

– Először a Budapesti Műszaki Egyetemen, matematika szakon tanultam, majd átjelentkeztem az ELTE-re, ahol 2005-ben matematikatanári diplomát szereztem. Rögtön állást kaptam a Budai Középiskolában, ahol már gyakorló pedagógusként elkezdtem használni a GeoGebrát. 2011-ben, miután találkoztam Lavicza Zsolttal, megosztottam a tapasztalataimat, javaslataimat a fejlesztőkkel, sőt, néhány apró hibára is felhívtam a figyelmüket. Ettől kezdve egyre szorosabbá vált a kapcsolatunk, aminek az lett a vége, hogy helyet kaptam a GeoGebra csapatában. A nemzetközi közösségépítés a feladatom, rendszeresen tartok népszerűsítő előadásokat, illetve oktatást a világ szinte minden táján.

Valójában kinek szól a program, és mire lehet használni?

– Általános iskolától az egyetemig mindenhol érdemes kipróbálni. Nemcsak azért, mert a diákok és az oktatók számára teljesen ingyenes, ráadásul valamennyi operációs rendszeren működik, hanem elsősorban a hasznossága miatt. A legnagyobb erénye, hogy amit elméletben megtanítunk, egyúttal meg is tudjuk jeleníteni. Mindezt játékosan, látványos eszközökkel, nem utolsósorban dinamikusan, ez pedig bizonyítottan könnyebbé teszi a megértést. Egy konkrét példa: sokan azért nem tudnak megbirkózni a térgeometriával, mert nem rendelkeznek a térlátás képességével. A GeoGebra segítségével viszont az alakzatok életre kelthetők, a képzelet helyét így a valóság veszi át. Egyébként nem csupán a geometriára igaz az előbbi megállapítás, hiszen a programmal a legegyszerűbb összeadástól a deriválásig bármit lehet gyakoroltatni. A szoftver ugyanis megmutatja a matematika belső működését, hozzásegíti a diákot ahhoz, hogy aktív részese legyen a megoldás folyamatának. Tulajdonképpen a felfedeztető és felfedező tanítás, tanulás visszahozásáról van szó, ami a régi időkben a matematikaoktatást jellemezte. Dolgozunk egyébként a háromdimenziós változaton, amely majd még látványosabban jeleníti meg a térbeli alakzatokat.

Említette, hogy a világ számos országában járt a szoftver „utazó nagyköveteként”. Van adat a felhasználók számáról?

– Mivel a program ingyenes, nehéz pontos számot mondani, annyi biztos, hogy világszerte legalább húszmillió felhasználóról beszélhetünk. Büszkék vagyunk arra, hogy még Észak-Koreába is eljutott a szoftver, egy ottani professzor az internettilalom miatt pendrive-on vitte be az országba. Az egyéni felhasználók mellett létezik egy GeoGebra intézeti hálózat is, amelynek tagjai a fejlesztésben, a tananyagok előállításában vesznek részt, illetve lefordítják a saját nyelvükre a programot.

A GeoGebra hegyvidéki ismertségével elégedett?

– Nem állunk rosszul, de elégedettek sem lehetünk. Ismereteim szerint jelenleg a Budai Középiskolán kívül a Városmajori Gimnáziumban, a Tamási Áron iskolában, illetve az ELTE gyakorlóiskolájában használják a szoftvert. A cél természetesen az, hogy lehetőség szerint az ország valamennyi iskolájában a napi oktatás része legyen a GeoGebra. Ezt azonban csak akkor érhetjük el, ha sikerül a Nemzeti Alap Tantervvel megfeleltetni a programot – azon vagyunk, hogy ez mihamarabb megtörténjék.

MM.

 

További információk a programról: www.geogebra.org, balazs.koren@gmail.com.